Piše Bojan ŽIŽOVIĆ

Tolstojeva djeca


Treba li osnovnoškolce pustiti da izlaskom na ulice daju potporu radnicima Uljanika? Pitanje je to na koje su ovih dana odgovor tražili ravnatelji pulskih osnovnih škola, ali i resorna gradska pročelnica Elvira Krizmanić Marjanović. I nakon konzultacija s pravobraniteljicom zaključili da je sigurnost djece na prvom mjestu, a izlazak na ulice očito predstavlja nesigurnost. Zato su pulski osnovnoškolci, njih 4.700, ostali sjediti u klupama. Inače, jedna od inicijatorica ideje o dječjoj potpori radnicima je predsjednica pulskog HNS-a Kristina Bulešić, otkrivaju u Gradu te naglašavaju da je time, prema njihovom mišljenju, HNS-ovka tražila izvođenje malodobne djece na ulicu, bez pristanka roditelja.

U tome su, dakle, našli politički kontekst pa je cijela priča dobila novu dimenziju. Naime, gradska je pročelnica zatražila mišljenje pravobraniteljice za zaštitu prava djece iz čijeg je ureda, glasi odgovor iz Grada, rečeno da se djecu ne smije koristiti u bilo kakve političke svrhe. E, tu mi već zapne kost u grlu. Kada je riječ o prosvjedu za radnike Uljanika, bez obzira što je, vrlo je bitno naglasiti, samo jedna od inicijatorica političarka, onda se govori o političkom iskorištavanju djece, ali čim treba otvoriti neku školu, vrtić, a pogodilo se slučajno s predizbornom kampanjom, eto nasmiješenih političara okruženih dječicom.

Hrvatski me političari u predizbornim kampanjama podsjećaju na Harmsovu priču o Tolstoju koji je toliko volio djecu da bi cijelu sobu napunio njima i vikao: "Još, još!". Uglavnom, da imam djecu, radije bih da ih politički iskoriste za potporu radnicima koji mjesecima nisu vidjeli plaće, nego da ih snimaju u krilima onih koje uredno plaćamo, a ne rade ništa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater