Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Lažna jaja


Nakon Poreča, i Grad Pula objavio je suzbijanje populacije galeba klaukavca na svom području, nakon što je utvrđeno da su ove ptice lutalice koje nemaju prirodnog neprijatelja, a žive čak 35 godina u punoj reproduktivnoj snazi, potencijalne prijenosnice zaraznih bolesti. Osim onečišćavanja okoliša i sve zamjetnijeg uznemiravanja ljudi, doslovnog otimanja hrane iz ruku, galebovi mogu biti prijenosnici mnogih virusnih i bakterijskih bolesti, potencijalno i virusa ptičje gripe. Izmet galebova može sadržavati velik broj koliformnih i patogenih bakterija, pa je tako dokazana prisutnost bakterije iz rodova Salmonella i Campylobacter.

U Gradu Puli će, prije nego bilo što poduzmu, provesti monitoring, procijeniti koliko uopće galebova obitava na području grada. Treba jasno reći da eventualno suzbijanje populacije nipošto ne znači njeno fizičko istrebljenje, ubijanje, kao što se često može pogrešno čuti u javnosti. Primjer je Poreč, koji projekt suzbijanja populacije galebova provodi u suradnji s Veterinarskom bolnicom Poreč i Veterinarskim fakultetom u Zagrebu od 2011. godine. Riječ je o postavljanju lažnih jaja u gnijezda galebova: u osam godina na području od Novigrada do Rovinja postavljeno ih je ukupno 17.176, a nadziranjem ležanja ptica na njima utvrđeno je da je za toliko smanjen i broj novih ptića. Samo na području Poreča, Tara, Funtane i Vrsara 2011. godine postavljeno je 2.000 jaja, a lani 1.050. U osam godina broj gnijezda na krovovima hotela i turističkih naselja smanjen je za 60 do 70 posto, a odrasli galebovi napuštaju lokacije gniježđenja nakon dvije do tri godine. Time je, napominju iz Grada Poreča, smanjen i zdravstveni rizik za ljude.

Porečki projekt, koji podržava Škola narodnog zdravlja Andrije Štampara, Gradu Puli predstavljen je lani, a prihvatile su ga i druge jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of