DETALJI O PONOVNOM DOLASKU JEDINICA HV-A NA JUG ISTRE

POVRATAK VOJSKE U PULU: Vojarna "Hrvatski branitelji Istre" imat će 2,4 milijuna kvadrata. To je prostor na koji stane 207 PULSKIH ARENA

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(Neven LAZAREVIĆ)

(Neven LAZAREVIĆ)


Planirano je da se na prostoru vojarne Pula tijekom sljedeće dvije godine razmjesti oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, a povratak će se provoditi po fazama, u skladu s realnim mogućnostima te stvaranjem potrebnih preduvjeta za život i operativni rad

Ministarstvo obrane objavilo je detalje o povratku jedinica Hrvatske vojske u Pulu, a što je u nedavnom godišnjem parlamentarnom izvješću o radu iznio ministar obrane Damir Krstičević. Jedinice će biti smještene u dijelu vojnog aerodroma kod Pule koji je ostao državi nakon što je nedavno dio aerodroma darovan Općini Ližnjan. Tamo će se obnoviti vojarna koja će nositi naziv "Hrvatski branitelji Istre".

"Predviđen je razmještaj Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje bi se izmjestilo s dosadašnje lokacije u luci Vargarola, zatim razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske te Središte za besposadne zrakoplovne sustave Središnjice za obavještajno djelovanje, koje bi ujedno bilo i najbrojnije te imala oko sto djelatnih vojnih osoba", poručuju iz MORH-a.

U Ministarstvu obrane napominju kako se ustrojavanjem Središta za besposadne zrakoplovne sustave razvija značajna sposobnost Hrvatske vojske te otvara prostor za ulazak i zapošljavanje visokoobrazovanog kadra s područja Istarske županije.

Planirano je da se na prostoru vojarne Pula tijekom sljedeće dvije godine razmjesti oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, a povratak će se provoditi po fazama, u skladu s realnim mogućnostima te stvaranjem potrebnih preduvjeta za život i operativni rad. Površina vojarne iznosi 2.389.306 četvornih metara, a kad je prije bila u funkciji imala je smještajne kapacitete za oko 750 djelatnika, odnosno 480 spavaonica i 270 ureda.

Novouređena vojarna Hrvatske vojske u Puli protezat će se na površini 207 puta većoj od Arene (čija je kvadratura 11.500 četvornih metara), odnosno 62 puta je veća od kopnenog i morskog dijela luke Pula, koji iznosi 38.479 četvornih metara. U cijelom tom vojnom kompleksu bit će smješteno svega 150 pripadnika Hrvatske vojske.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater