PAZIN

Održana radionica za licencirane turističke vodiče: Unutrašnjost Istre krije brojne zanimljivosti, a polazište za njezino otkrivanje je Pazin


U pazinskom Spomen domu održana je radionica "Pazinske priče za vodiče" namijenjena licenciranim turističkim vodičima za Istarsku županiju i grad Pazin. Radionicu je vodila Iva Silla, certificirana vodičkinja interpretatorica i prva trenerica takvih vodiča u Hrvatskoj, za vođenje inspirativnih tečajeva. Silla se specijalizirala za razvoj tematskih i interpretacijskih razgleda, uz korištenje pripovijedanja u turizmu, a polaznicima radionica pomaže da sami kreiraju novi proizvod.

Projekt I-Archeo.S

Radionica je realizirana u sklopu projekta I-Archeo.S. vrijednog gotovo 1,2 milijuna eura koji se financira u sklopu Europskog programa za prekograničnu suradnju 2014. -2020. Interreg V-A Italija-Hrvatska, Standard+. U projekt su uključeni regija Abruzzo, Teatro Marche i Teatro Pubblico Pugliese iz Italije te Grad Pazin, Pučko otvoreno učilište Poreč te Grad Crikvenica iz Hrvatske. Grad Pazin je u sklopu projekta, zajedno s drugim dionicima, osmislio nove tematske turističke itinerare koji sadržajem i temama najbolje predstavljaju turističku ponudu grada. Itinerari su osmišljeni na način da svaki posjetitelj može samostalno kreirati svoj višednevni boravak u Pazinu, ali i kao itinerari koje turističke agencije mogu detaljno kreirati i ponuditi korisnicima svojih usluga.

"Upoznajte ono što uistinu čini Pazin tako posebnim, njegovi stanovnici i njegova tradicija koja se savršeno ocrtava u njegovoj kuhinji. Sva kompleksnost i sva posebnost nalaze se upravo u hrani i tradicionalnim jelima koja se spravljaju. Pazin ima bogatu gastronomsku scenu s brojnim jelima, slatkim i slanim, koja golicaju nepce. Prepustite se doživljaju i polagano krenite u pripremanje, a potom i u kušanje najboljih pazinskih gastronomskih doživljaja koje ćete dugo pamtiti. Dok je lijepa istarska obala sve poznatija, unutrašnjost Istre krije potpuno novi, drukčiji i neotkriveni svijet koji pruža brojne zanimljivosti. Središte i polazište za njezino otkrivanje je Pazin, glavni grad županije, koji još uvijek čuva onu neposrednost nekadašnjeg načina života na istarskom poluotoku", piše na prvim stranicama priručnika "Pazinske priče za vodiče" koji je predstavljen na radionici, a vodičima bi trebao poslužiti kao praktičan alat pri kreiranju vođenih tura po Pazinu.

Tematski vođene ture

Postojeću ponudu, zaključeno je na radionici, potrebno je nadograditi tematskim vođenim turističkim turama čiji je cilj na zanimljiv i neposredan način Pazina predstaviti posjetiteljima, stavljajući pritom naglasak na njihove specifične interese, itinerar koji su odabrali, odnosno temu kroz koju će se najbolje predstaviti ponuda i posebnosti Pazina. Na radionici su obrađene teme inovativnog turističkog vođenja, a voditeljica Silla prenijela je sudionicima niz informacija i praktičnih savjeta, ako se žele okušati u kreativnim turama. K tomu, edukacija se bavila i samim gradom, odnosno prikazom povijesti grada, pri čemu su izdvojene razne zanimljivosti, a predstavljen je i primjer tematske šetnje Pazinom s konkretnim uputama kako sastaviti novu šetnju gradom.

Kako bi takve šetnje gradom postale uspješne i pobudile zanimanja turista od vodiča se traži da kroz interakciju s posjetiteljima stvara veze između posjetitelja i destinacije; da je otvoren i spontan, da znanje prenosi na opušten način, te da prati tržište i prilagođava se tržišnim mijenama. Naravno, potrebno je dobro poznavanje grada i gostima otkriti neočekivano kako bi doživjeli autentičnost i osobnu vezu između vodiča i destinacije. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum