PROTEST: Turistički vodiči na nogama

Sascha Wiese (Poreč): Kao turistički vodič ne smijem primati naknadu za nezaposlene. Morao sam VRATITI NOVAC



O čemu je riječ? Zanimanje turističkog vodiča Zavod za zapošljavanje tretira kao slobodno zanimanje što, u prijevodu, znači da ne mogu istovremeno biti turistički vodiči i biti prijavljeni na burzi i primati naknadu za nezaposlene. Svi koji imaju položen ispit za vodiča evidentirani su kao samozaposleni

 

"Prijavio sam se na Zavod za zapošljavanje prošle godine u svibnju. Najnormalnije su me prijavili. Krajem kolovoza sam dobio dokument u kojem piše kako su otkrili da sam turistički vodič i da ne smijem primati naknadu, te da moram vratiti novac", priča 46-godišnji Sascha Wiese, turistički vodič iz Poreča.

O čemu je riječ? Zanimanje turističkog vodiča Zavod za zapošljavanje tretira kao slobodno zanimanje što, u prijevodu, znači da ne mogu istovremeno biti turistički vodiči (dakle, imati otvoreno slobodno zanimanje) i biti prijavljeni na burzi i primati naknadu za nezaposlene. Svi koji imaju položen ispit za vodiča evidentirani su kao samozaposleni i dok im taj status traje, jednako kao i ostale samozaposlene osobe (primjerice samostalni novinari, dizajneri…), nemaju prava kao nezaposlene osobe, bez obzira zarade li u određenom mjesecu nešto, ili ne zarade ništa. Problem s vodičima, odnosno razlika između njih i ostalih samostalnih zanimanja, jest u tome što vodiči rade izrazito sezonalno.

Sascha govori da je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo u turizmu. Preko 20 godina. Licencu za turističkog vodiča dobio je u travnju 2018. godine. No, razbolio se i nije radio. Problemi sa zdravljem bili su razlog zbog kojeg se prijavio na zavod. Kad je krajem kolovoza dobio papir na kojem piše da mora vratiti novac, ostao je zatečen. Nije mogao vjerovati što mu se događa. Iznos koji mora vratiti je 10 tisuća kuna. Da stvar bude još gora, supruga je u isto vrijeme otišla na rodiljni dopust. S obzirom na to da nije imao novca da iznos vrati u cijelosti, dogovorio se s HZZ-om da plaća u ratama. Svaki mjesec 300 kuna.

Novac iz 2016.

- Da su mi odmah rekli da neću moći primati naknadu, bio bih se snašao. Išao bih nešto raditi, a da ne ugrozim zdravlje, govori Sascha.

        Nadalje, Sascha priča da je za obrazloženje odmah pitao Ministarstvo, udruge turističkih vodiča i HZZ. No, ništa se nije riješilo.

        - Nije samo problem HZZ, nego cijeli zakon u kojem piše da turistički vodiči spadaju pod kategoriju slobodne djelatnosti. Zanimljivo je da su u toj kategoriji i ostali turistički djelatnici poput konobara i kuhara, ali se zakon primjenjuje samo na vodiče, ogorčen je Sascha.

On ima kolegu koji vraća novac još iz 2016. godine. Među vodičima se, priznaje, u zadnje vrijeme često priča o povlačenju licence. To bi značilo da će vodiči osnovati firme u inozemstvu. Sloveniji ili negdje drugdje.

       

Slučaj iz Pazina

Ovaj slučaj potvrdila nam je predsjednica Udruge turističkih vodiča Pula Rossana Matejčić Miljević koja je kazala da su o tom problemu obaviješteni već ranije, početkom 2018. godine, te da Sascha nije izoliran slučaj.

        - Jedna se kolegica iz Pazina pokušala prijaviti kao nezaposlena, ali joj je zahtjev odbijen. Nije dobila naknadu. I to je bio prvi put da smo čuli za taj slučaj, govori Matejčić Miljević.     

Predsjednica Udruge priča da su o slučaju još tada obavijestili predsjednicu Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske Kristinu Nuić Prka, ali kolegica iz Pazina je u međuvremenu odustala od prijave. Tek su sa Sašom shvatili koliko je problem ozbiljan.

        - Radi se o velikom problemu. Vodiči su diskriminirani, HZZ našu profesiju tretira kao samostalnu djelatnost. No, nitko ne ide za tim da ono što zaradimo u tih par mjeseci moramo rasporediti na 12 mjeseci, cijelu godinu, govori Matejčić Miljević.

Društvo turističkih vodiča Pule, nakon saznanja o cjelokupnoj problematici, uputilo je službeni dopis Ministarstvu turizma i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, kaže Matejčić Miljević. Ministarstvo je odgovorilo da bi se vodiči, ako su nezaposleni, prvo trebali ispisati iz službenog registra, pa tek naknadno prijaviti na HZZ te bi tako potpuno stekli status nezaposlene osobe i pravo na naknadu. (Chiara BILIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum