ZARO

Jedini pozvani osnovnoškolski list iz Istre: NOVINARI S MONTE ZARA DO ZAVRŠNICE DRŽAVNOG LiDraNa

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Emina Hadžić, učenica OŠ Monte Zaro i dogradonačelnica Elena Puh Belci

Emina Hadžić, učenica OŠ Monte Zaro i dogradonačelnica Elena Puh Belci


Zadnje dvije godine uz knjižničarku Dragicu Pršo, uredništvu se pridružila i učiteljica Paola Živolić Zec koja vodi novinarsku grupu, a glavna urednica je učenica Emina Hadžić, višestruko nagrađivana u literarnoj i novinarskoj kategoriji općinske i županijske smotre

Nedavno je Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala državnu smotru Lidrano. Okrugli stolovi u online okruženju organizirani su za odabrane učenike i mentore u literarnom, pojedinačnom novinarskom i radijskom stvaralačkom izrazu te za odabrane školske listove. Pojedinačni i skupni scenski nastupi ove godine nisu prikazani na državnoj razini smotre.

Izlazi 26 godina

Školski list Zaro pulske Osnovne škole Monte Zaro sudjelovao je u kategoriji školskih listova kao jedini pozvani osnovnoškolski školski list iz Istre. List Zaro izlazi 26. godinu zaredom. Na početku 1994. godine izlazio je u crno-bijelom izdanju kojeg je uređivala tadašnja učiteljica hrvatskoga jezika Snježana Lalić do 2001. godine, kada ga je preuzela knjižničarka Dragica Pršo, koja je tada bila i učiteljica hrvatskoga jezika. Do 2010. godine izlazio je u tiskanom obliku, a od tada u digitalnom obliku na zaro.com.hr.

Jednostavan i sažet

- Naš je školski list često nagrađivan na županijskoj razini smotre te je dva puta pozvan na državnu razinu, 2016. i 2020. godine, što je za našu malu školu veliki uspjeh. Zadnje dvije godine uz knjižničarku, uredništvu se pridružila i učiteljica Paola Živolić Zec koja vodi novinarsku grupu, a glavna urednica je učenica Emina Hadžić, višestruko nagrađivana u literarnoj i novinarskoj kategoriji općinske i županijske smotre te 2019. godine nagrađena na literarnom natječaju Odjeci Naklade Ljevak, kazala je knjižničarka Dragica Pršo.

- List je super mjesto gdje učenici mogu pročitati zanimljive stvari o školi. Jednostavan i sažet i to ga čini prikladnim i zanimljivim. Zahvaljujem se svima koji su pridonijeli tom uspjehu, izjavila je glavna urednica Emina Hadžić.

Pulu proglasiti gradom bez plastičnih vrećica?

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci upriličila je prijem za predstavnice OŠ Monte Zaro, ravnateljicu Branku Sironić, voditeljicu projekta "Skroji svoju održivu priču" Dragicu Pršo i predsjednicu Učeničkog vijeća Eminu Hadžić. Predstavnice OŠ Monte Zaro tom su prigodom predstavile školski projekt "Skroji svoju održivu priču" koji ima za cilj osvijestiti učenike škole i širu zajednicu o važnosti očuvanja okoliša. U školski projekt uključeno je 120 učenika, a indirektno i svi učenici škole, njih 230. Nositelji školskog projekta su izvannastavne aktivnosti Čitateljski klub i školska zadruga Eko znalci Montezarci.

- Školski projekt traje dvije godine, a cilj projekta je da se učenici i roditelji aktiviraju u školi i djeluju u lokalnoj zajednici. Planirali smo surađivati s Domom umirovljenika "Alfredo Štiglić", no zbog pandemije ne možemo, ali ćemo im poslati naše proizvode. Budući da projekt traje do proljeća 2021. godine nadamo se da ćemo ih ipak uspjeti posjetiti. Kroz projekt ćemo unutar škole smanjiti, ali i osvijestiti u široj zajednici problem odbacivanja plastičnog otpada, rekla je Dragica Pršo te predložila da se Pula proglasi gradom bez plastičnih vrećica.

Učenici su došli na ideju i prikupili pamučne majice ili plahte koje su u suradnji sa zaštitnom radionicom Tekop Nova, ustanovom za zapošljavanje osoba s invaliditetom pretvorili u platnene vrećice, koje učenici zatim oslikavaju. Učenici iz zadruge izradili su i prirodne sapune s aromatičnim uljem. U narednih mjesec dana planiraju proizvesti 500 platnenih vrećica i sapuna te podijeliti vrtićima i Domu umirovljenika "Alfredo Štiglić".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of