Uoči 7 vazmenih nedjelja

Glazbena procesija katoličkih župa kroz Pulu

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


U Puli se održala glazbena procesija koju je predstavio Stipan Trogrlić, okupljajući vjernike iz različitih pulskih i istarskih župa. Procesija je započela na Narodnom trgu, a sudionici su održavali povorku kružnog plesa prolazeći ulicama do Foruma na kojem su se zaustavili, nastavljajući pjevanje u krugu. Glazbeni sastav činili su sjemeništarci s Vidikovca, a procesija je stekla pozitivne reakcije gledatelja.

Duhovne poruke na procesiji

Počevši na Narodnom trgu, sudionici su održavali povorku kružnog plesa dok su prolazili kroz Flanatičku ulicu i Ulicu Sergijevaca, pjevajući i pljeskajući. Na Forumu su se zaustavili, nastavljajući pjevanje u krugu, a na kraju je svećenik govorio o duhovnosti te podijelio svoja iskustva te zašto je pristupio svećeništvu.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Velik broj Puležana i posjetitelja došao je doživjeti duhovnu atmosferu, među kojima su bili i stranci. Iako su neki bili iznenađeni prolaskom povorke, reakcije su bile pozitivne, s nekima čak koji su se pridružili pjesmi u ritmu te pjevanju u obliku kruga. Glazbeni sastav činili su sjemeništarci s Vidikovca.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Stipan Trogrlić predstavio je procesiju kao zajednicu vjernika iz različitih župa katoličke crkve u ovom gradu, uključujući i bratstvo iz drugih istarskih župa.

- Danas smo se okupili na ulicama kako bismo podijelili svoje izazove i poteškoće te proslavili uskrsnuće Isusa Krista. On je živ, slavi se i želi se susresti s vama, bez obzira na naše slabosti i grijehe. Možda zvučimo nekonvencionalno, ali Isus poziva sve, ne samo teologe, već i obične ljude, da mu se otvore; Isus se želi susresti s vama; Krist se želi susresti s vama; on sad zagovara kod Oca da otvorimo srce, zaključio je Trogrlić.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Gospodin Edi koji je predvodio procesiju istaknuo su u ovom vazmenom vremenu, u sedam nedjelja vazmenog razdoblja, pozvani naviještati Isusa Krista.

- Ova karizma je nastala u drugom vatikanskom saboru koja je po djelovanju Duha svetoga došla je ovdje do nas. Crkva ima svoje grijehe, svoje slabosti, ali iznad svega uma uskrsnuće Isusa Krista, istaknuo je, a na upit o financiranju od strane Ministarstva kulture, koje ponekad financira i pomalo neobične događaje s manjim odazivom, gospodin Edi je odgovorio: "Mi se sami financiramo, nama ne treba financiranje", a pozvao je usput zainteresirane na kateheze, četvrtkom u 20 sati, u Svetom Antunu.

Znamenit za Puljštinu

Stipan Trogrlić, poznat pulskim vjernicima, rodom je iz Studenaca blizu Imotskog. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je niza znanstvenih članaka koji istražuju odnose između Crkve i države, u Istri. Predavao je na Sveučilištu Juraj Dobrila u Puli te obnašao ulogu voditelja Centra za znanstvena istraživanja u istom gradu. Također, piše članke za Glas Koncila.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater