večeras

Predstavljanje Aerokluba Istra u DC-u Rojc: O povijesti padobranstva i padobranstvu kao profesiji

| Autor: Jelena Milović
(Promo)

(Promo)


U prostorijama Dnevnog boravka Rojc danas će, od 18 do 20 sati, svoje aktivnosti predstaviti Aeroklub Istra. Nina Topić govorit će o revitalizaciji školskog padobranstva u Puli i Istri, povijesti padobranstva, sadašnjem stanju te padobranstvu kao profesiji i može li se od toga živjeti u Hrvatskoj. Gost predavač bit će Dino Topić, zrakoplovni tehničar i predsjednik Aerokluba Istra.

Nina Topić bivša je profesionalna padobranka koja je svoju karijeru ostvarila u Kanadi kao padobranski kamerman, trener, instruktor, tandem instruktor i trener u zračnom tunelu. U padobranstvu je provela 35 godina s impresivnih 1790 skokova u karijeri. Nositelj je najviših padobranskih dozvola u Kanadi, SAD-u i Hrvatskoj.

Padobranstvo je nekad bilo sastavni dio života Puležana i okolice, a padobranci su, uz ostale aktivnosti na tadašnjem aerodromu Medulin, skakali na svim ljetnim feštama i donosili lopte za početak nogometnih utakmica. S vremenom je sve utihnulo, a mnogi se još samo sjećaju šarenih padobrana na nebu i padobranaca koji su pakirali padobrane na Verudi, na sadašnjem Trgu kralja Tomislava. Pulu i okolicu nekada su posjećivali balonaši, motorni zmajari i ostali zrakoplovni entuzijasti.

Danas je potrebna revitalizacija svih ovih aktivnosti koje u susjednim zemljama predstavljaju značajan turistički proizvod visoke profitabilnosti, ali i razlog okupljanja ljubitelja zrakoplovstva različite životne dobi. Od samih povijesnih začetaka zrakoplovstva do danas, poznato je da se zaljubljenici u nebo doživotno vezuju za zrakoplovstvo. Nerijetko postaju predani, odgovorni i prepoznati stručnjaci u svom poslu, kako u civilnom tako i u vojnom zrakoplovstvu.

Predavanje će se moći pratiti i putem interneta, a snimka će biti objavljena na društvenim mrežama i Youtube kanalu Aerokluba Istra. Novosti se mogu pratiti na Facebook stranici Aerokluba Istra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of