Obnoviteljska skupština zasjela u DHK-u

Nakon 30 godina obnovljena pulska katedra Čakavskog sabora

| Autor: Ian Tataj
Josip Šiklić vodio je ceremoniju u ime Čakavskog sabora (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Josip Šiklić vodio je ceremoniju u ime Čakavskog sabora (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Pulska katedra Čakavskog sabora, osnovana 1977. godine, ugasila se tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća, kako je podsjetio Josip Šiklić, otvarajući obnoviteljsku skupštinu novog pulskog ogranka. Predsjednik Čakavskog sabora dr. sc. Robert Matijašić i članovi Sabora te budući članovi pulske katedre, okupili su se preksinoć u dvorani Ljubica Ivezić Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika u Puli da bi postavili nove temelje ovoj katedri.

Josip Šiklić, glavni tajnik Čakavskog sabora, dao je riječ Borisu Domagoju Biletiću koji je u ime DHK-a ukazao na solemnost događaja i veliku važnost rekonstrukcije katedre.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Mate Ćurić izabran predsjednikom pulske katedre Čakavskog sabora (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

- Ovo je posebna prigoda, i drago mi je da smo nakon dva neuspjela pokušaja došli do ovog trenutka, a pogotovo i zbog toga što se obnoviteljska skupština održava u dvorani Ljubice Ivezić, koja je puno pomagala mlade čakavske pisce kroz godine, kazao je Biletić, ukazujući i na činjenicu da bi se, da je katedra kontinuirano opstala do današnjih dana, objavilo kojih 150-tak izdanja njihovih časopisa, poput "Istra kroz stoljeća". Nadalje, naglasio je da je inicijativa za obnovu katedre krenula upravo iz DHK-a koja će za početak pružiti krov nad glavom novoj katedri, i da smatra da bi se moglo krenuti u dobrom smjeru. Pa ipak, napominje, "osnovati nije toliko teško - treba raditi!".

Obratio se potom skupštini Robert Matijašić, koji se zahvalio Društvu, i Biletiću, u njegovoj vizuri, glavnom pokretaču nove katedre, ali i Mati Ćuriću, koji je preuzeo velik posao organizacije obnove.

Nakon govora, krenulo se - na posao. Josip Šiklić iznio je glavne točke skupštine; izabralo se prije svega radno predsjedništvo, koje su činili Šiklić, Mate Ćurić i Danijela Pamić (tajnica); prezentirani su statut i pečat katedre te ciljevi, među kojima je poticanje rada članova ali i prijatelja zavičajnosti, a potom se prešlo i na odabir predsjednika, dopredsjednika, verifikacijske komisije i likvidatora.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Za predsjednika je jednoglasno odabran Mate Ćurić, publicist i nekadašnji urednik kulture Glasa Istre a dopredsjednik je Dražen Turković, pulski akademski slikar.

Mate Ćurić iznio je svoje planove za budućnost katedre. Prioritetni zadaci jesu nastavak organizacije skupova, tribina i objavljivanja materijala, pisanje o arhitektonskim, likovnim, grafičkim, glazbenim, povijesnim, identitetskim i gospodarstvenim temama, te privlačenje mladih članova, a na koncu, kako ističe, "Prilozi o zavičaju su konačan cilj koji okuplja sva događanja i objavljuje ih kao ostavštinu i trag u vremenu, a sve kao konačan cilj kanaliziranja u ediciju Istre kroz stoljeća gdje bi se pojedina djela i autori objavili i tiskali".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater