SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

ISTRA ISPOD KORE: Predstavljena monografija Čakavskog sabora i knjiga posvećena Mariju Kalčiću

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Boris Domagoj Biletić i Milan Rakovac / Iznimno vrijedna djela (Snimio Duško Marušić Čiči)

Boris Domagoj Biletić i Milan Rakovac / Iznimno vrijedna djela (Snimio Duško Marušić Čiči)


U programu "Istra ispod kore", predstavljena su djela čiji su autori Jelena Lužina, Milan Rakovac i Josip Šiklić: "Čakavski sabor 1970. – 2020.– monografija" (Čakavski sabor Žminj, IO DHK) te Mario Kalčić i skupina autora "Čovjek u svom vremenu: autorski tekstovi i sjećanja suvremenika" (Čakavski sabor Žminj, IO DHK), o čemu su govorili Boris Domagoj Biletić, Milan Rakovac, Vlaho Bogišić i Aljoša Pužar, a za glazbeni intermezzo su bili zaduženi Dario Marušić, Mauro Giorgi i Irena Kuhar Giorgi.

Aljoša Pužar je istaknuo da je riječ o vrlo važnim knjigama koje prikazuju isto tako važan dio pulske i istarske povijesti i kulture.

Kapitalno djelo

"Monografija Čakavskog sabora" posebno je izdanje unutar XIII. kola edicije Istra kroz stoljeća, koju od 2018. zajednički objavljuju Čakavski sabor Žminj i Društvo hrvatskih književnika Pula.

Kapitalno djelo na čak 496 stranica, bogato ilustrirano, posvećeno je 50. godišnjici osnutka Čakavskog sabora, najvažnijeg istarskog kulturnog projekta XX. stoljeća, a uz 30. godišnjicu smrti utemeljitelja Čakavskoga sabora, književnika, kulturologa i publicista Zvane Črnje (1920. - 1991.).

- Koliko je truda u tu monografiju uloženo, koliko je ljudi sudjelovalo u projektu koji je trajao neko vrijeme. Moram svakako spomenuti županijskog pročelnika za kulturu i zavičajnost Vladimira Torbicu koji nam je dao potporu u svim fazama nastajanja djela. Svaki je autor ovdje imao svoju ulogu, a riječ je o velikom poslu. Jelena Lužina prekopala je sve arhive, nije bilo usustavljene arhivske građe za sva razdoblja. To je bio iznimno velik i obiman posao, sve to pronaći, elaborirati, usustaviti, a takvo obimno djelo nije moglo ne biti posvećeno Črnji, kazao je Boris Domagoj Biletić.

O važnosti Čakavskog sabora kroz godine govorio je Milan Rakovac, ističući da Zvane Črnja te projekte nije pokrenuo tek da ih pokrene, nego da su tu bile i teške godine, previranja, revolucionarne godine i da je potom trebalo svu tu građu usustaviti, sažeti, predstaviti, što je veliki posao, ali i vrlo važno za buduće generacije.

U svom nadahnutom esejističkom obraćanju, Vlaho Bogišić se osvrnuo na Istru kao na kulturno-povijesni fenomen, raspravljajući o tome zašto je Istra bolja, o načinima interpretacija putem medija da se u Istri sada recentno dogodilo nešto što se priželjkivalo te kako je to predstavljeno putem televizijskih medija, kao i o duhu Maria Kalčića i potencijalima koje Istra nudi u tom smislu.

Kalčićevo stvaralaštvo

Govoreći o knjizi u izdanju Čakavskog sabora i Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika posvećenoj Mariju Kalčiću naslovljenoj "Čovjek u svome vremenu" s podnaslovom "Autorski tekstovi i sjećanje suvremenika", Boris Domagoj Biletić naveo je da je ovdje objedinjen niz tekstova ovoga autora, ali i sjećanja njegovih kolega koji su pisali o liku i djelu ovog značajnog istarskog intelektualca.

U knjizi, kako je rečeno, između ostalo, nalazimo na književne eseje koje je Kalčić pisao o Ranku Marinkoviću, Ivi Mihoviloviću, Mati Baloti, njegove književno-kritičke crtice, o Stjepanu Vukušiću primjerice ili o Zvani Črnji, kao i putopisne skice o raznim istarskim mjestima, ali i osvrte o Čakavskom saboru.

- Zastupljeni su i njegovi likovni osvrti na razne slikare i njihove umjetničke opuse, a sve to dakako i uz njegova književna razmišljanja, osvrte, poticaje, kazao je Biletić, prisjećajući se kako je Kalčić šetao Rivom sa Stjepanom Vukušićem, te kako je Vukušić stvorio fiktivni lik Ive Borine u knjizi "Zvijezde na Gočanom", gdje je Borina u biti Mario Kalčić.

Prisjetio se i Biletić kako je o Kalčiću (1934.-1986.) tražio arhivske podatke do čega je došao zahvaljujući njegovom sinu Boranu Kalčiću, koji mu je otvorio vrata obiteljskog doma i omogućio da pogleda neobjavljene rukopise i materijal ovoga iznimnog istarskog intelektualca.

Biletić se prisjetio i Istarskog borca, potom kako je Kalčić uređivao i riječke "Domete", te drugih epizoda druženja s Kalčićem kroz godine.

Rakovac se u svom nadahnutom izlaganju prisjetio raznih etapa rada Čakavskog sabora, malih čakavčića, poput sjajne Eveline Rudan koja je nastupala prethodnih dana, i drugih momenata vezanih uz tu instituciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater