DAN OTVORENIH VRATA

FOTOGALERIJA / Atraktivan program u Zračnoj luci Pula: Sve oči uprte u najbolje što ima Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

| Autor: Marina Vukšić


Svi putevi juga Istre vodili su danas do Zračne luke Pula, a razlog tome bio je Dan otvorenih vrata i izuzetno bogat i atraktivan program koji su u sklopu tog događaja domaćini pripremili.

Prilika da prošetaju aerodromskom zgradom i pistom, te zavire i u one dijelove zračne luke koje nisu nikad imali prilike vidjeti, ali prije svega da na zemlji i na nebu vide najbolje čime u ovom trenutku Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolaže, bio je više nego dobar povod za nekoliko tisuća posjetitelja svih uzrasta da prvu subotu ovog proljeća već danima rezerviraju za to doista uzbudljivo iskustvo.

Stoga je već od ranih prijepodnevnih sati parkirno mjesto na glavnom i improviziranim parkiralištima u blizini aerodromske zgrade bilo gotovo nemoguće pronaći, a oko 15 sati, u terminu kad je bio najavljen početak najatraktivnijeg dijela programa, kolona parkiranih automobila uz cestu već se protegla i na više od jednog kilometra u smjeru Pule. Svi su željeli doći i vidjeti, a vidjeti se doista imalo što.

Krila oluje

Tisuće očiju usmjerenih prema nebu uživalo je u umijeću i akrobacijama iskusnih padobranaca, svjedočilo jednom od posljednjih preleta legendarnog zrakoplova MiG-21bis, ali i demonstracijskim preletima atraktivnih helikoptera Black Hawk, Kiowa Warrior i višenamjenskog helikoptera Mi-171Sh. Black Hawk je danas najbrojniji i najznačajniji vojni višenamjenski helikopter zapadnog podrijetla. Koristi se u vojskama gotovo 40-ak svjetskih država, a nazvan je po slavnom ratnom vođi iz indijanskog plemena Sauk, Blacku Hawku. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo trenutno ima četiri helikoptera UH-60M Black Hawk, od kojih je dva donirala američka vlada, a početkom ovog mjeseca potpisan je ugovor s vladom SAD-a o nabavci dodatnih osam letjelica tog tipa. S druge strane helikopteri Kiowa Warrior, nazvani po plemenu prerijskih Indijanaca, u sastavu su HRZ-a od 2016. godine. Riječ je o američkim izvidničkim helikopterima koji su stigli u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo putem projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Posebna atrakcija Dana otvorenih vrata Zračne luke Pula bio je atraktivan program akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva »Krila oluje«. Zadaća te akrobatske grupe je prezentacija vještine, discipline, timskog rada i visokog stupnja obučenosti pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH u cjelini. Kako se moglo čuti, kandidati za akrobatsku grupu odabrani su među iskusnim dugogodišnjim nastavnicima letenja koji su prošli zahtjevnu obuku akrobatskog letenja u formacijama od dva do šest aviona, tijekom koje su se uvježbavali u izvođenju specifičnih akrobatskih elemenata na minimalnoj visini iznad terena i iznimno malim udaljenostima između aviona u formaciji, koje izvode isključivo akrobatske grupe.

Pola milijuna putnika

Tijekom 20-minutnog programa oni su letjeli na međusobnoj udaljenosti manjoj od dva metra, pri brzinama do 550 km/h, s preletima na visinama od 50 do 100 metara iznad zemlje. Posebno je zanimljivo bilo čuti informaciju da se prilikom izvođenja akrobacija i programa piloti ne oslanjaju na očitavanja instrumenata, već se isključivo oslanjaju na vlastitu procjenu položaja i udaljenosti od vodećeg aviona. Pokazali su i dokazali da su u tome savršeno uvježbani izmamljujući uzdahe i glasnu podršku oduševljene publike.

- Držim da smo posjetiteljima, unutar i izvan Zračne luke, ponudili bogat i raznovrstan program koji je uključivao prezentacije, panele, aktivnosti Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, otvorili smo vrata naših ugostiteljskih sadržaja i trgovine, te na zrakoplovnoj pisti pružili priliku da se svi iz prve ruke mogu upoznati s osobljem, mehaničarima, pilotima, te uživati u preletima i akrobacijama zrakoplova i helikoptera iz sastava HRZ-a, govoreći o programu Dana otvorenih vrata kazala je direktorica Zračne luke Pula Nina Vojnić Žagar.

Dan otvorenih vrata, dodala je, organizira se s ciljem približavanja građanima i podizanja razine svijesti o njezinom značaju za regiju i zajednicu. Govoreći o planovima za ovu godinu istaknula je kako se nada da će promet doseći pola milijuna putnika.

- Narednog tjedna nam završava razdoblje zimske sezone letenja u Zračnoj luci tijekom kojeg smo tradicionalno povezani isključivo s domaćim zračnim lukama Zagreb, Zadar, Osijek i Split, a ove godine još uvijek je u tijeku i međunarodna linija prema Zürichu Croatia Airlinesa koja će nastaviti prometovati još nekoliko tjedana nakon što počne ljetni red letenja. On tradicionalno počinje posljednje nedjelje u ožujku i završava posljednje nedjelje u listopadu. Ovog ljeta Pula će biti povezana s 28 destinacija unutar Europe, a tu su, u odnosu na prošlu godinu i dvije nove, Ryanairova linija prema njemačkom Memmingenu, dok Easy Jet ponovno uvodi svoju liniju za Glasgow, kazala je Vojnić Žagar zaključujući kako ove godine očekuju rast prometa od 10 do 15 posto u odnosu na lani kad je usluge Zračne luka Pula koristilo 424 tisuće putnika.

Modernizacija

Vojni savjetnik ministra obrane, brigadni general Ivan Zelić podsjetio je da je Hrvatska vojska u fazi modernizacije, te da dobiva ili je već dobila najmodernije helikoptere i borbene zrakoplove Rafal najmodernije generacije.

- S tom novom borbenom tehnikom i novim zrakoplovima jača interes mladih ljudi da postanu vojni piloti. Ono postoji, nije mali, a nadamo se da će i današnjom promocijom približiti poziv vojnog pilota mladim ljudima i pozvati ih da nam se priključe. Vjerujemo u dobar odaziv i veliku konkurenciju, jer želimo odabrati one najbolje, jer ta tehnika i tehnologija upravo takve traži. I strastveno i fizički i psihički sposobne, na najvišoj razini, kazao je Zelić.

Atraktivnom programu Dana otvorenih vrata prisustvovala je i Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta. Ona je podsjetila da smo se u turizmu lani vratili rekordnim brojkama iz 2019. godine, te da je u Zračnoj luci Pula zato što Ministarstvo turizma podržava uvođenje novih aviolinija, pogotovo u predsezoni s obzirom na to da su kapaciteti Istre, ali i ostatka Hrvatske u samom srcu sezone već poprilično popunjeni.

- Ova zračna luka ima izrazit potencijal. Ovo je druga ili treća najduža pista koju u Hrvatskoj imamo, tako da možemo reći da se tek u manjem dijelu njezin potencijal koristi. Sigurno je da je za još bolji rad potrebna sinergija šire zajednice, te zato pohvaljujem današnje otvaranje prema stanovništvu i poduzetnicima čija podrška je neophodna da bi se ova zračna luka nastavila razvijati, kazala je Monika Udovičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater