Iva, Oriana i Ivan - Pula se njima ponosi

Iznimni ljudi iz Pule dobitnici su nagrade "Ponos Hrvatske" koja će biti dodijeljena 28. ožujka u Lisinskom

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


Iva Turina, knjižničarka pulske Gradske knjižnice i čitaonice te Oriana Španić, medicinska sestra na odjelu psihijatrije pulske Opće bolnice dobitnice su nagrade »Ponos Hrvatske«, koja će im biti dodijeljena 28. ožujka u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog Zagreb.

Uz njih, laureat ove nagrade je i pulski srednjoškolac Ivan Štetić koji je svoju stipendiju donirao bivšoj štićenici Doma »Ruža Petrović« koja je sada studentica. Hvalevrijedna inicijativa mlade, empatične osobe, o kojoj se već pisalo i za što su mnogi kazali da je odraz nevjerojatno zrele osobe. Ovaj je učenik nedavno napunio 18 godina, a prilikom humanitarne akcije Zlatna ribica koju organizira Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Gradsko društvo Crvenog križa Pula kazao je da namjerava upisati Vojnu akademiju.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Turina i Španić vode Čitateljski klub »Preobražaj« u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Naime, provodeći socijalnu terapiju Oriana s korisnicima, oboljelima od šizofrenije i bipolarnog poremećaja, izlazi van institucije, s njima odlazi u grad, sudjeluje u različitim aktivnostima, kao što su odlazak u kino, knjižnicu, kazalište i na izložbe. Rodila se tako, u suradnji s Ivom Turina ideja o pokretanju čitateljskog kluba u kojem bi se s osobama sa psihosocijalnim poteškoćama provele biblioterapeutske aktivnosti.

O tom smo klubu nedavno pisali, i možemo reći da su vlada iznimno pozitivna atmosfere. Tijekom našeg posjeta tome klubu vidjeli smo da tu vlada iznimno dobra, pozitivna atmosfera, da se korisnici silno vesele svakom susretu te da su mnogi od njih veliki ljubitelji književnosti i čitanja.

Prilikom našeg posjeta su dobili zadatak da uzorom na pjesmu »Opomena« Antuna Branka Šimića napišu svoju analizu pjesme, ili pak vlastiti uradak.

Projekt se bazira na potrebama korisnika i usmjeren je na poboljšavanje njihove kvalitete života. Program provodi udruga »Žuta minuta« u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula i Općom bolnicom uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini