NAGRADA "PONOS HRVATSKE"

Mladi Puležan humanitarac Ivan Štetić ponos je svih nas

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Srednjoškolac, učenik Medicinske škole iz Pule, Ivan Štetić, jedan je od dobitnika nagrade "Ponos Hrvatske" koja se svake godine dodjeljuje građanima Hrvatske za nesebična djela i postupke, a koja mu je nedavno dodijeljena u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Naime, o Ivanu smo već pisali zbog njegove velike humane geste, s kojom se odrekao dodijeljene stipendije i proslijedio je na mjesto gdje je, po njegovom sudu, ona potrebnija. Ni slutio nije da će ovaj njegov čin izazvati toliku pozornost, ali nije stalo samo na tome. Ovom nagradom dobio je i javno priznanje za nešto što je s lakoćom učinio.

- Nisam očekivao da ću dobiti ovu nagradu. Kad su me nazvali da dođem, već se znalo da sam je osvojio, ali stvarno sam se iznenadio, i dalje vrlo skromno komentira Ivan ovo veliko priznanje.

"Imamo plan krenuti dalje s takvom praksom. Ovo je bio samo prvi korak. Ta nagrada je bila poticaj, a u dogovoru s ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa, Jasnom Vekić, mislim nastaviti dalje", najavljuje Štetić svoje planove, koji će se s vremenom iskristalizirati.

(Snimila Jelena Milović)(Privatna arhiva)

Plemenit čin

Priznaje da je na dodjeli nagrade imao tremu, što i ne čudi, a on to tipično mladenački opisuje kao knedlu u grlu. "Trebao sam odgovoriti na nekoliko pitanja, a kako sam imao leptir mašnu, ona me počela gušiti i onda sam se krenuo nakašljavati. Ali, nisam bio najzbuljeniji tamo", kroz smijeh nam prepričava večer dodjele.

Naime, podsjećamo kako je sve i počelo, a o čemu smo prošle godine I pisali. Ivan je tada svoju stipendiju u iznosu od 500 eura odlučio donirati šad već bivšoj štićenici Doma Ruža Petrović iz Pule. Stipendiju je, uz još 13 srednjoškolaca iz Pule, dobio u prosincu prošle godine u sklopu humanitarne akcije "Zlatna ribica" Gradskog društva Crvenog križa Pula, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i riječkog znanstvenika Svena Maričića.

Inače, ova akcija ima za cilj srednjoškolcima slabijeg imovinskog stanja, budućim studentima, omogućiti početak nastavka obrazovanja na fakultetima, a on se spremno i humano odrekao ove prilike za novčanom potporom u korist nekog drugog. Te nam je večeri rekao kako ide na vojni fakultet i da mu stipendija nije potrebna.

(Snimila Jelena Milović)U Šijanskoj šumi (Snimila Jelena Milović)

Nakon škole u vojsku

- Mislim da je tamo potrebnija, komentirao je svoju odluku da je proslijedi u Dom Ruža Petrović iz Pule. I danas nam ponavlja kako je bez problema donio tu odluku, ali i svoju namjeru da školovanje nastavi u vojsci. "Ako ne uspijem upisati vojni fakultet, imam ideju otvoriti nešto svoje", otkriva nam planove Ivan.

Budući da smo ga ovaj put sreli na zdravstvenoj manifestaciji "Hoditi i zdravi biti" koja se ove subote održala u Šijanskoj sumi, gdje je Ivan zajedno sa svojim školskim kolegama mjerio tlak i šećer u krvi sudionicima, čini se kako se u njegovom životu, od nagrade, ništa nije promijenilo. Volontiranje mu je i dalje uobičajena praksa.

Zanimalo nas je li i to dio njegova budućeg života.

- Imam to u planu, a bio sam uključen u takve akcije sa strane Medicinske škole. Vjerujem da ću u tome i ostati, odgovara skromni Ivan i potvrđuje da je ova nagrada došla u prave ruke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini