Ususret velikom događaju

MIKELA RISTOSKI Puljanka koja će nositi hrvatsku zastavu u Tokiju na otvaranju Paraolimpijskih igara "Ne vraćam se doma bez nove medalje"

Trener me nazvao i rekao da ćemo 21. kolovoza ići u Tokio. Pitala sam zašto tako rano, pa je rekao da idemo ranije jer ću nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Paraolimpijskih igara 24. kolovoza. Zasad je to samo lijep osjećaj, ali doživjet ću tek kad dođem tamo, kaže Mikela, koja je u skoku u dalj osvojila broncu u Londonu 2012. i zlato u Rio de Janeiru 2016.

| Autor: Roberto CAR
Mikela Ristoski

Mikela Ristoski


Oni najveći sportaši su uvijek najpristupačniji. Takva je i 31-godišnja Puljanka Mikela Ristoski, članica Atletskog kluba za osobe s invaliditetom (AKOSI) Medulin, još uvijek aktualna paraolimpijska pobjednica u skoku u dalj, koja je nedavno dobila još jedno veliko priznanje. U Tokiju će na otvaranju 16. Paraolimpijskih igara postati prva istarska sportašica koja će nositi hrvatsku zastavu.

Nakon bezbrojnih medalja osvojenih na svjetskim, europskim prvenstvima, ali i paraolimpijskim igrama, sad je dobila još jedno veliko priznanje. Pa opet, Mikela je ostala ista kao na početku svoje plodne karijere, kada je 2008. godine osvojila srebrnu medalju u dalju na Europskom prvenstvu u Manchesteru. Kao i tada, nikad nije odbila poziv za razgovor i nikad nije zakasnila ni minute. A bez obzira na situaciju u kojoj se nalazila, nikad nije skidala osmijeh s lica. Osmijeh, naporni atletski treninzi i medalje postali su njezin zaštitni znak. Bolju osobu za nositelja hrvatske zastave u Tokiju doista se nije moglo naći. 

Rio u sjećanju

- Saznala sam prošli tjedan od mog trenera Daniala Temima da ću nositi hrvatsku zastavu. Trener me nazvao i rekao da ćemo 21. kolovoza ići u Tokio. Pitala sam zašto tako rano, pa je rekao da idemo ranije jer ću nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Paraolimpijskih igara 24. kolovoza. Zasad je to samo lijep osjećaj, ali doživjet ću tek kad dođem tamo. Jedno je sad imati taj ugodan osjećaj, a drugo je kad dođeš tamo na otvaranje i doživiš onu atmosferu na stadionu tijekom svečanog defilea. Ovo će mi biti prvi put da ću na velikom natjecanju nositi hrvatsku zastavu. To mi je veliko priznanje i zahvalila bi se HPS-u što mi je pripala ta čast, rekla je Mikela, koja će uz Davora Komara braniti istarske boje na POI u Tokiju.

Ovoj sjajnoj sportašici bit će ovo već treći nastup na paraolimpijskim igrama. U Londonu 2012. je osvojila broncu, a u Riju 2016. zlato u dalju. Kad se spomene London sjećanja prizivaju…

Prve Igre

- To su mi bile prve igre. Bilo je treme, moraš se koncentrirati na svoj nastup, na skokove. A opet, gledaš okolo ljude, pun stadion. Bio je to lijep doživljaj, bila sam sretna, ali sam se ipak morala koncentrirati na nastup.

Rio de Janeiro?

- Uh, Rio će mi zauvijek ostati u sjećanju. Tamo sam doživjela najljepše trenutke sportske karijere. Ipak je to zlatna medalja za koju se trebalo jako puno odricati. Trebalo je naporno trenirati svaki dan, a to nije lako. Ništa ne dolazi preko noći. Onaj zlatni skok od 5,79 metara mi je i dalje osobni rekord, kaže Mikela.

Nakon prošle godine, koju su obilježile odgode velikih natjecanja, ove je godine atletičarka Medulina prvo riješila zdravstveni problem, a potom doskočila do bronce ne Europskom prvenstvu u Poljskoj s rezultatom 5,54 metra.

- Prošla je bila katastrofalna godina. Zbog korone je bilo sve zatvoreno, nismo imali gdje trenirati, pa smo trenirali u parku, bili smo ludi. Početkom ove godine sam imala problema s koljenom, ali uspjela sam to riješiti prije EP-a. Došla je nova medalja i sad se spremam za Tokio. Vjerujem da ću dobro skakati i osvojiti novu medalju. Ne idem doma bez medalje, ha ha, kaže naša sugovornica.

Klasična Mikela. Uvijek raspoložena, uvijek pozitivna. Ispada da medalje osvaja kao od šale, ali nije baš tako. Konkurencija je vrlo jaka. Poljakinja Karolina Kucharczyk, koja je sa 6,13 metara osvojila zlato na EP-u, i Ruskinja Aleksandra Ručkina, koja je bila srebrna sa skokom od 5,59 m, bit će joj glavne konkurentice u Tokiju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini