ISTRIA 100 BY UTMB

Sjajan trkački događaj na Poluotoku: Čeh Marek Causidis pobjednik 11. izdanja najduže dionice

| Autor: Goran Rojnić
(Foto: Istria 100 by UTMB)

(Foto: Istria 100 by UTMB)


Za vikend se održalo 11. izdanje Istria 100 by UTMB, sjajni trkački događaj na istarskom poluotoku, gdje je trail trkače dočekalo sjajno proljetno vrijeme i odlično iskustvo. Manifestacija je započela u četvrtak u Sportskoj dvorani »Marije i Line« u Umagu podijelom startnih paketa i predstavljanjem Elitnih trkača, koji su pred prepunim gledalištem iznijeli svoje planove za utrku.

(Foto: Istria 100 by UTMB) (Foto: Istria 100 by UTMB)

Prva utrka u dužini od 168 km startala je u petak iz Labina. Trkači su trčali stazom koja ih je vodila do Plomina i Moščeničke Drage, preko vrhova Učke i Ćićarije, kroz mala sela poput Brgudca i Trstenika, te kroz srednjovjekovne gradove, doline maslina i voćnjaka, sve do Umaga. U subotu su startale i utrke na 110 km i 69 km iz Buzeta, na 42 km iz Motovuna i u nedjelju na 21 km iz Grožnjana. Talijanka Alessandra Boifava pobjednica utrke na 168 km Istria 100 by UTMB usporedila je s finalom UTMB Svjetske serije.

- Ova utrka je puno teža od UTMB-a. Na UTMB-u dio utrke možete hodati, međutim ovdje, ako želite postići rezultat, morate trčati cijelu utrku do kraja. Ovo je vrlo brza utrka - rekla je Boifava.

Mudra utrka

Istria 100 by UTMB iz godine u godinu privlači sve veći broj sportaša iz cijeloga svijeta sa željom da ostvare što bolji rezultat i osiguraju ulazak na finale UTMB World Series koje se svake godine održava na granici Francuske, Švicarske i Italije.

Ovogodišnji konkurenti za medalje bili su svi iskusni, marljivi i disciplinirani trail trkači stoga ne čudi da se bilo teško probiti u vodstvo na utrci od 168 km. Marek Causidis (Češ – UTMB Index 848) odnio je ovogodišnju pobjedu na utrci od 168 km, s kumlativnim usponom od 6.590m. Ovom pobjedom Causidis je, zajedno s drugoplasiranim sunarodnjakom Janom Prochazkom i trećeplasiranim Fincem Juusom Simpanenom osigurao izravan ulazak u UTMB® World Finale serije.

(Foto: Istria 100 by UTMB) (Foto: Istria 100 by UTMB)

Prava, žestoka konkurencija odvijala se u ženskoj kategoriji, koja bilježi porast sudionica od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu. Boifava je završila utrku s vremenom 20 sati, 51 minutu i 24 sekunde. Zajedno s drugoplasiranom Njemicom Ida-Sophie Hegemann i trećeplasiranom Francuskinjom Claire Bannwarth osigurale su izravan ulazak u finale UTMB Svjetske serije.

(Foto: Istria 100 by UTMB) (Foto: Istria 100 by UTMB)

U utrci od 110 km i s kumulativnim usponom od 3.860m, u muškoj kategoriji pobijedio je Nijemac Janosch Kowalczyk, ispred Španjolaca Pabla Ville i Pau Capella.

- Stvarno sam uživao u Istri, bila je to utrka na kojoj sam želio već neko vrijeme sudjelovati. Utrka je jako dobro organizirana, sve je prilagođeno sportašima što nam pomaže da se fokusiramo na utrku i ostvarimo što bolji rezultat. Za mene je trčanje utrke na 110 km bio veliki i zahtjevan izazov. Prije dva tjedna trčao sam utrku od 103 km u Italiji. Nakon što sam tijekom utrke imao problema s tenisicama, zadnjih 30 kilometara bilo je posebno zahtjevno, no ostatak utrke prošao je vrlo dobro - rekao je Capell.

Zadovoljni trkači

U ženskoj utrci prva je kroz cilj stigla Čehinja Monika Stejskalova s vremenom 11 sati, 59 minuta i 43 sekunde. Druga je bila Portugalka Ines Marques, a treća Rumunjka Biborka Krisztina Fazakas. Pobjednici utrke na 69 km bili su Austrijanac Simon Gosselin te Slovenka Martina Klančnik Potrč, dok su u maratonskoj utrci na 42 km slavili Švicarac Simon Schappi i Islanđanka Andrea Kolbeinsdottir. Najkraću utrku od 21 km osvojili su Talijan Matteo Rossi i Poljakinja Kinga Kwiatkowska.

- Ovog vikenda 2.300 trkača iz 69 zemalja uživalo je u Istri na našim trail stazama. Natjecatelji su izuzetno zadovoljni svakim aspektom utrke. Kažu da je sve oko utrke pažljivo pripremljeno kako bi im pomoglo u ostvarenju zadanih ciljeva. Kako bi trkači osjetili toplu istarsku dobrodošlicu, blisko smo surađivali s lokalnom zajednicom i volonterima. Posebno nam je drago što mnogi sudionici već planiraju svoj povratak u Istru iduće godine na 12. izdanje utrke od 10. do 13. travnja 2025. - rekla je Ivana Malović Gregurić, direktorica utrke Istre 100 by UTMB.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater