PROJEKT "VALAMAR BRINE ZA MARENDE FINE"

Kreativnošću do besplatnih zdravih marendi iz Valfresco direkta!

Pobjednički rad osigurat će školi glavnu nagradu koja uključuje raznovrsne zdrave obroke od domaćih namirnica za sve redovne učenike kroz jednu školsku ili kalendarsku godinu, pri čemu Valamar postaje pouzdan partner školi i preuzima brigu o cjelokupnoj nabavi, pripremi i dostavi školskih obroka, poručuje Budin Arhanić

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Valfresco direkt

Valfresco direkt


Pravilna prehrana djece i mladih osnovni je preduvjet za njihov pravilan rast i razvoj. Zdrava i pravilna prehrana temelji se na uzimanju raznovrsne hrane koja osigurava dnevnu energiju i sve potrebne hranljive sastojke, odnosno bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vitamine i minerale. Danas se sve teže oduprijeti trendovima koji djeci nudi i privlači ih širokom paletom brzih i nezdravih proizvoda, no s obzirom na to da se prehrambene navike stečene u djetinjstvu nastavljaju i u odraslo doba, važno je djecu educirati, te im pružanjem kvalitetne prehrane omogućiti usvajanje pravilnih prehrambenih navika. Najvažniju ulogu u tom procesu imaju naravno roditelji, no jednako važna iskustva stječu se i u obrazovnim ustanovama koje uvjete za razvoj svijesti o važnosti zdrave prehrane mogu i moraju osigurati kroz zdrave i kvalitetne školske marende. Važnost ove teme prepoznali su u najvećoj hrvatskoj turističkoj kompaniji Valamar te za područje Istre, Rijeke i okolice i otoka Krka osmislili i pokrenuli društveno odgovoran pilot projekt "Valamar brine za marende fine" kojemu je cilj upravo osigurati kvalitetne i nutritivno izbalansirane obroke lokalnog podrijetla školskoj djeci, ali i podržati škole u pripremi školskih obroka te rasteretiti roditelje pri njihovom sufinanciranju. U sklopu projekta škole su pozvane da sudjeluju u kreativnom natječaju, a Valamar će školu iz koje pristigne rad koji bude ocijenjen nakreativnijim i najboljim nagraditi s godinu dana kvalitetne školske marende! Konkretno, svim redovnim učenicima te škole Valamar će u jednoj školskoj ili kalendarskoj godini svakodnevno osigurati izbor nekoliko toplih jela uz priloge poput salata i voća te raznolike suhe marende.

Pokaži što znaš

"Ova društveno odgovorna inicijativa Valamara nastala je kao odgovor na izazove s kojima se osnovne škole i roditelji školaraca suočavaju pri organizaciji zdravih obroka za učenike", kazala nam je članica Uprave Valamara Ivana Budin Arhanić.

Među tim izazovima su izbor i odnosi s dobavljačima, porast cijena kvalitetnih namirnica, nedostatak osoblja za rad u školskim kantinama i manjak specijalističkog znanja te potreba za dodatnim sufinanciranjem od strane roditelja učenika ili lokalnih i regionalnih samouprava.Valamar

Kreativni natječaj za škole provodi se do 30. lipnja, a zadatak svake uključene škole je osmisliti i snimiti kreativni video uradak na temu zdrave prehrane u trajanju do 3 minute unutar tri kategorije: "Pokaži što znaš", "Pokaži što voliš" i "Pokaži što jedeš". Škole mogu snimiti video na jednu temu ili video kombinaciju više ili svih tema.

"Pobjednički rad osigurat će školi Valamarovu donaciju koja uključuje potrebne obroke za sve redovne učenike kroz jednu školsku godinu ili kalendarsku godinu, što znači da će školska kuhinja pobjedničke škole u Valamaru imati partnera koji će preuzeti brigu o cjelokupnoj nabavi, pripremi i dostavi školskih obroka", poručuje Budin Arhanić.

Uz glavnu, Valamar je pripremio još četiri vrijedne nagrade za škole čiji se radovi nađu među najuspješnijima, pa će tako u drugonagrađenoj školi Valamar organizirati "Dan zdrave hrane", treća nagrada će biti organizirani posjet Valamar hotelu i razgled hotelske kuhinje za sve učenike viših razreda, četvrta posjet lokalnom OPG-u za jednu generaciju učenika nižih razreda, a peta izgradnja aromatičnog vrta u sklopu škole.

Mediteranska prehrana

Projekt je podržao i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije koji već godinama sustavno provodi brojne programe vezane uz promicanje zdravlja, a poglavito promicanja pravilne prehrane djece predškolskog i školskog uzrasta.

"Drago nam je i počašćeni smo da je jedna velika turistička kompanija izrazila želju za suradnju na projektu kojim ćemo još jednom odaslati poruku o važnosti pravilne prehrane kao sastavnog dijela zdravog načina života u našoj sredini. Sve osnovne škole na području Istarske županije imaju organiziranu prehranu, odnosno imaju školske marende, a mi, kao preventivni zdravstveni djelatnici, željeli bismo da su one u skladu s preporukama pravilne mediteranske prehrane, da su u što većoj mjeri kuhane marende, a ako se ne radi o kuhanoj hrani željeli bi da su to zdravi sendviči ili neki drugi zdravi odabiri. Također u sklopu mediteranske prehrane težimo da u što većoj mjeri u zdravim marendama budu zastupljene sezonske namirnice i po mogućnosti što češće i što je više moguće namirnice s našeg područja i kontrolirane kvalitete. Zato nas veseli ova suradnja s Valamarom u sklopu koje ćemo zajednički raditi i na izradi zdravih školskih jelovnika što je već dulje vrijeme u fokusu našeg rada u sklopu aktivnosti vezanih uz promicanje zdrave prehrane", kazala nam je voditeljica Savjetovališta za prehranu Nastavnog zavoda dr. Olga Dabović Rac.

Glavnu ulogu u čitavoj ovoj priči ima Valfresco Direkt, online trgovina s dostavom koja svoje usluge nudi na području Istre, Rijeke i otoka Krka, koju je Valamar pokrenuo 2020. godine. Valfresco Direkt je razvijen unutar Valamara, integrirajući znanja i vještine iz područja nabave, logistike, operacija, gastronomije, marketinga, prodaje, digitalizacije i upravljanja inovacijama.

Domaći proizvođači

"Na jednom mjestu Valfresco Direkt usluga nudi proizvode obiteljskih gospodarstava, vinara, maslinara i brojnih drugih proizvođača iz raznih krajeva Hrvatske, s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji zdravih i kvalitetnih namirnica, kao podrška razvoju lokalnog gospodarstva i domaće proizvodnje. Uz domaće proizvode, u ponudi su i brojna gotova i polugotova jela po tradicionalnim recepturama, čiji je primarni cilj bio priprema i opskrba namirnica za Valamar objekte. Valfresco Direkt kroz centralnu kuhinju u Vinežu osigurava mjesto gdje Valfresco kuhari pripremaju svoja već poznata gotova i polugotova jela dostupna gostima Valamara, ugostiteljima, trgovačkim lancima, institucijama, raznim objektima poslovanja te svakom stanovniku Istre i Kvarnera.

Valfresco Direkt potiče snažnije povezivanje turizma i poljoprivrede te olakšava vrhunskim lokalnim proizvođačima plasman proizvoda domaćim i stranim gostima. Valfresco Direkt kupci mogu biti sigurni da će dobiti kvalitetne i domaće namirnice i jela pripremljena uz najviše ugostiteljske standarde te Valamar garanciju kvalitete i sigurnost. Valamar ima izrazito visok udio domaćih proizvoda, osobito u segmentu hrane i pića koji iznosi 78 posto, te već godinama kontinuirano surađuje s većinom velikih prehrambenih poduzeća u Hrvatskoj s ciljem povećanja udjela proizvoda hrane i pića od domaće sirovine", kaže voditeljica Valfresco Direkta Ivana Fonović.  

Ivana Budin ArhanićIvana Budin Arhanić

Zanimljivo je da u okviru vlastite online platforme Valfresco Direkt, Valamar surađuje s više od stotinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te je odličan je primjer usluge koja domaće proizvode čini dostupnima za Valamarove goste, ali i građane u Istri, te Rijeci i Kvarneru. Kroz povezivanje turizma i poljoprivrede Valamar je malim i lokalnim proizvođačima i OPG-ovima ovime omogućio jači pristup tržištima i veću dostupnost proizvoda kupcima.

Iz Valfresca doznajemo kako kupci odabiru Valfresco Direkt prvenstveno zbog ponude Valfresco Kužine i OPG proizvoda koje ne mogu lako pronaći u trgovinama, kao i široke palete kućanskih artikala, od hrane za pse do kućanskih potrepština. Proizvodni asortiman je zaista raznolik i obuhvaća svježe, prerađene i trajne proizvode, pri čemu svatko može obaviti kupovinu iz udobnosti vlastitog doma. U ponudi su domaće povrće, voće, meso, mesne i morske delicije, sirevi, mliječni proizvodi, domaće pašte, vina, craft piva, maslinova ulja i brojni drugi ekološki uzgojeni proizvodi, koje kontrolira i pakira Valfresco.

Dostava do praga

O popularnosti na tržištu svjedoči i činjenica da je kroz sustav Valfresco Direkt do sada ostvareno više od 73.000 narudžbi pri čemu je 76 posto kupaca odabralo brzu i efikasnu Valfresco dostavu koja dostavlja domaće i svježe namirnice te gotova i polugotova jela. Ostalih 24 posto kupaca odabralo je uslugu "takeaway", odnosno sami su preuzeli kupljene proizvode.

"Valfresco Direkt usluga nudi dostavu direktno do kućnog praga, svih sedam dana u tjednu uključujući nedjelju i blagdane. To olakšava kupovinu osobito starijim sugrađanima i svima onima koji žele obaviti kupovinu iz udobnosti vlastitog doma, kao i uštedjeti vrijeme potrebno za pripremu obroka, pogotovo ako su zaposleni", zaključuje voditeljica Valfresco Direkta.

Valfresco kužina u Vinežu

Zahvaljujući uvijek svježoj, sezonski prilagođenoj i kvalitetnoj ponudi, Valfrescova kužina već neko vrijeme stekla je značajnu prepoznatljivost i popularnost među potrošačima šire regije. Pilot projekt „Valamar brine za marende fine“ korak je dalje kojim se brigom o kvaliteti prehrane njihovih najmlađih, Valamar na neki način za ukazano povjerenje zahvaljuje svojim potrošačima. Marende koje će se dostavljati školi koja osvoji prvo mjesto na natječaju pripremat će se u centralnoj kuhinji i distributivnom centru Valamara u Vinežu kod Labina koja čini najveći proizvodni pogon i distributivni centar ove vrste u Hrvatskoj. Riječ je o pogonu opremljenom vrhunskom tehnologijom koji se prostire na 3.400 kvadratnih metara površine, te osigurava bržu i jednostavniju pripremu hrane uz rasterećenje hotelskih kuhinja u Valamarovim objektima, posebice u smislu obrade svježih namirnica, kao i ujednačenu kvalitetu te uštedu energije i niže troškove nabave. Dnevno može pripremiti do 25 tisuća obroka uz najviše standarde zdravstvene sigurnosti. Više od stotinu djelatnika radi u Centralnoj kuhinji Vinež koja predstavlja okosnicu Valfresco Direkta, a rad je osiguran u dvije smjene svih sedam dana u tjednu, tijekom cijele godine, što osigurava visoku produktivnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater