član tima nagrađivanog restorana Spinnaker

Kuhar u vrhunskom restoranu otkriva sastojke za uspješan posao u Valamaru

| Autor: Promo
Jelo koje Sandi Rusijan priprema u restoranu Spinnaker / Sandi Rusijan

Jelo koje Sandi Rusijan priprema u restoranu Spinnaker / Sandi Rusijan


Zanimanje kuhara među najzahtjevnijima je, ali i najtraženijima, što potvrđuju i najnovija svjetska istraživanja. Potrebno je udovoljiti svakom gostu, pogoditi mu želju i ukus te ispuniti njegova očekivanja kako bi bio zadovoljan i ponovno došao u restoran.

Posao kuhara zna biti vrlo izazovan,   potrebno je u kratkom roku pripremiti kvalitetna i privlačna jela koje će gost konzumirati s užitkom. Pritom se kuhari nalaze u situacijama da istovremeno obavljaju više stvari pa je važno da su organizirani i fleksibilni. A za sve to ključna je - strast. Kad je u pitanju Sandi Rusijan, 34-godišnji član tima nagrađivanog restorana Spinnaker, smještenog na porečkoj rivi, sigurno je da mu strasti ne nedostaje.

"Volim svoj posao, kad navučem uniformu i kapu osjećam se kao doma, kuhinja je za mene prostor istraživanja i kreativnosti", kaže Sandi iz okolice Pazina, koji u Valamaru radi posljednjih sedam godina. Završio je kuharsku školu, a u vodeću turističku kompaniju u Hrvatskoj došao je nakon višegodišnjeg iskustva u drugim hotelima i restoranima, željan učenja i novog okruženja. Danas je à la carte kuhar u vrhunskom porečkom restoranu Valamara.

Jelo koje Sandi Rusijan priprema u restoranu SpinnakerJelo koje Sandi Rusijan priprema u restoranu Spinnaker

U Valamaru su zaposlenicima uz brojne pogodnosti i dobre uvjete, osigurane i mogućnosti za usavršavanjem koje Rusijan rado koristi. Početkom proljeća vratio se s dvomjesečne edukacije u Italiji u restoranu Kresios blizu Napulja s dvije Michelinove zvjezdice, gdje je imao priliku za usavršavanjem u ambijentu u kojem do izražaja dolazi južnjački temperament.

"Restoran je zbog svoje kvalitete bio stalno popunjen. Ima svega četiri stola za koja su rezervacije obavezne čime se osigurava da za goste sve bude uvijek najsvježije. Svidio mi se stil kuhanja, moderan, ali ne pretjeran, s tri do četiri komponente na tanjuru. Najviše me iznenadila pažnja za detalje, koja je na najvišoj razini. Sve mora biti savršeno", prisjeća se mladi kuhar, koji je sretan što mu je Valamar pružio priliku da uči od najboljih.

"Zahvalan sam što su me izabrali za tu edukaciju jer sam oduvijek htio vidjeti kako funkcionira restoran ovjenčan Michelin zvjezdicama. Na takvim mjestima važno je vidjeti kako rade drugi kolege, upijati njihove metode rada i onda ih pokušati primijeniti u svom poslu", mišljenja je Spinnakerov kuhar. Naime, Valamar svojim zaposlenicima omogućava usavršavanja u skladu s njihovim potrebama i afinitetima, kako bi se njihova karijera razvijala u željenom smjeru. Na raspolaganju su im brojne edukacije kao i interni program cjeloživotnog učenja V-Excellence.

Jelo koje Sandi Rusijan priprema u restoranu SpinnakerJelo koje Sandi Rusijan priprema u restoranu Spinnaker

U restoranu kao što je Spinnaker, otvorenom cijele godine, osobito je važno biti u formi, i to dobroj. A ona se razvija i postiže "treninzima". "U kulinarstvu je nužno stalno usavršavanje.Nikada ne možeš znati sve jer se trendovi mijenjaju velikom brzinom i treba biti otvoren novim strujama. Učiti, imati volje i gurati naprijed je važno. Ne možete biti kuhar preko interneta. Treba doći u kuhinju, zasukati rukave i oznojiti se", uvjeren je.

Kuhinja je mjesto gdje je uvijek vruće pa nerijetko u žurbi i želji da jelo ispadne što bolje i "zaiskri" među kolegama. No, to kod Sandija nije slučaj, nesuglasice rješavaju timski.

"Nas četvero smo zaista dobro uigran tim. Chef, kolege i ja se jako dobro razumijemo. Kao obitelj smo. Podržavamo se, razmjenjujemo recepte i veselimo se pohvalama naših gostiju”, ističe Rusijan.

U ljeto im u Spinnaker stiže pojačanje - kolege koji se zahvaljujući Valamarovom programu stalni sezonac godinama vraćaju. Oni su u Poreču smješteni u Kući Valamar, u udobnom smještaju koji kompanija osigurava za svoje sezonske zaposlenike. Tamo im je na raspolaganju i kuhinja kad požele napraviti zalogaj po svom guštu, prostori za odmor i druženje, bežični Internet i druge pogodnosti.

Kao najpoželjniji poslodavac u hrvatskom turizmu, Valamar Riviera,  u 2023. godini uložit će dodatnih 20 milijuna eura u primanja radnika te je povećao plaće u hotelskim operacijama. Na poziciji kuhara, konobara ili recepcionara plaća će tako ovoga ljeta, na vrhu sezone, iznositi između 1200 i 1800 eura neto.

Uz niz programa nagrađivanja kojima se osobito nagrađuje izvrsnost, zalaganje te izvanredni rezultati Valamar svojim zaposlenicima nudi i mnoge druge pogodnosti.

„Kao osoba koja radi intenzivan posao u smjenama, cijenim mogućnost korištenja slobodnih dana kako bih se odmorio i posvetio privatnom životu. Valamar prepoznaje važnost ravnoteže između posla i privatnog života, što mi omogućuje da u potpunosti iskoristim svoje slobodno vrijeme i ‘napunim baterije’“, zaključuje ovaj perspektivni kuhar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum