predsjednik RH

Milanović na obilježavanju Dana Istarskog statuta: "Želim više žara i duha od strane građana Hrvatske, na način na koji se Istra bori za svoje interese"

| Autor: Milan Pavlović
(Foto Marko Beljan/Ured predsjednika RH)

(Foto Marko Beljan/Ured predsjednika RH)


Istra je regija, županija u kojoj se živi lijepo, sigurno i koja ima svoje vrijednosti. One su meni bliske, ali slušajući istarskog župana, drugi put u nekoliko dana, genijalna mi je ta njegova transformacija od jednog globalista, baštinika univerzalnih vrijednosti svjetske liberalne revolucije, u ono što svaki čovjek mora biti, a to je netko tko brani svoje. Sve što je govorio ticalo se Istre, njezinih prava i njezinog položaja, kao što kad ja govorim o Hrvatskoj, gledam prije svega Hrvatsku. Netko će reći da je to sebično, a ja ću reći da drukčije ne ide, posebno ako si mala nacija u Europi koja je megastruktura i ima tendenciju postati superdržava.

Želim više žara, duha i pronicljivosti nas građana Hrvatske u borbi za vlastite interese, na način na koji se Istra izborila za njih i kroz određenu vrstu kontroverze i konflikta. Dobila je to i ostala svoja, a ja još čekam da Hrvatska izvršna vlast to učini u Briselu, jer nije moguće da u sedam godina iz Europske komisije i EU parlamenta dolaze isključivo stvari koje nama odgovaraju!?, kazao je predsjednik Zoran Milanović u svom obraćanju na svečanosti obilježavanja Dana Istarskog statuta, koja je jučer tradicionalno održana u Istarskoj sabornici u Poreču.

Višenacionalna i dvojezična

Nešto ranije zbog nadolazećih uskršnjih blagdana, obilježen je 30. ožujka, datum na koji su županijski vijećnici usvojili dokument kojim se Istra definira kao višenacionalna i dvojezična zajednica koja predstavlja jedinicu područne regionalne samouprave u okviru Republike Hrvatske.

U Statutu je, između ostalog, zapisano da su hrvatski i talijanski jezik u ravnopravnoj službenoj uporabi u radu županijskih tijela u samoupravnom djelokrugu, te su zaštićene autohtone etničke i kulturne, kao i druge posebnosti Istre.

Premda se radilo o gotovo plebiscitarnoj odluci županijskih vijećnika, vijest o usvajanju Statuta vrlo je loše odjeknula u tadašnjem političkom Zagrebu. Svega dva tjedna kasnije, Vlada je 14. travnja 1994. godine ukinula 36 članaka Istarskog statuta. Zbog konotacija koje su se vezivale uz njega, ozbiljno se razmatrala i mogućnost raspuštanja Županijske skupštine, što se na koncu ipak nije dogodilo.

Uslijedila je političko-pravna bitka u kojoj je u veljači 1995. godine Ustavni sud Republike Hrvatske ipak prihvatio polovicu ukinutih članaka, dok je za preostalih 18 potvrdio Vladinu odluku. Članci Statuta koje je Ustavni sud ukinuo bili su uglavnom vezani za mogućnost uvođenja dvojezičnosti, odnosno mogućnost službenog korištenja talijanskog jezika u radu županijskih tijela. Konačno, na zasjedanju Skupštine, 19. studenoga 2001. godine vraćeni su svojedobno ukinuti članci Statuta, koji je kasnije potvrdio Ustavni sud.

Župan Boris Miletić kazao je u govoru na koji se referirao predsjednik Zoran Milanović da je, bez obzira na kontekst vremena u kojem je donesen, Statut u svojoj osnovi ima iste iste vrijednosti koje su univerzalne te su jednako važne i danas.

- Istra je danas najrazvijenija hrvatska regija, međutim svaka medalja ima dvije strane. Trošak života na Jadranu je puno veći nego u ostatku zemlje, a najviše pate umirovljenici koji sa svojim mirovinama moraju moći živjeti. Sličan slučaj je i sa zaposlenicima određenih javnih službi, kazao je Miletić.

Izazovi budućnosti

Značajan dio svog obraćanja posvetio je područjima koja, kako je kazao, definiraju budućnost i izazovima kojima će se morati posvetiti veća pozornost u narednom razdoblju.

- Ta područja su demografija, očuvanje prostora i gospodarstvo, s naglaskom na infrastrukturom. Kad govorimo o demografiji, držim da smo u našoj županiji poprilično stabilni, međutim činjenica je da nam u tome najviše pomažu migracije, jer, poput većine zemalja na Starom kontinentu, imamo negativan prirodni prirast. U vrijeme donošenja Statuta goruća pitanja bila su kako zaposliti ljude i osigurati nova radna mjesta, dok je danas situacija dijametralno suprotna. Samo lani u Istri je izdano 34 tisuće radnih dozvola za strane državljane, jer među domicilnim stanovništvom nije bilo kapaciteta za popunjavanje tih radnih mjesta, apostrofirao je župan.

Osim ljudi, najvrjedniji resurs je prostor i njega treba očuvati, ali ono čemu danas svjedočimo je da je taj prostor napadnut, s jedne strane prekomjernom izgradnjom, a s druge bespravnom izgradnjom izvan građevinskog područja, pa čak i u zaštićenim područjima. Za to, reći ću, odgovornost nosimo svi, u većoj mjeri država, ali odgovornost je i na lokalnoj i regionalnoj razini, jer mi smo ti koji donosimo prostorne planove i definiramo koliko nam je stambenog područja neophodno, a znamo da nam broj stanovnika u toj mjeri ne raste, kazao je Miletić.

Kad je gospodarstvo u pitanju, podsjetio je na ogroman porast broja ležajeva, pretežito u nekomercijalnom turističkom smještaju. Zapitao se koliko lokalna infrastruktura još može izdržati.

Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar kazala je da je Statut Istarske županije dokument u koji su "utkane temeljne vrijednosti našeg društva".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater