ODBOJKA NA PIJESKU

U Puli se igra prvi turnir Prve hrvatske lige. Istarski derbi odbojkašica završio podjelom bodova

| Autor: Ivica CEROVAC
POTVRDILE DA IM NEMA PREMCA - Ana Šverko i Ema Mrkić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

POTVRDILE DA IM NEMA PREMCA - Ana Šverko i Ema Mrkić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Na pulskim Valkanama igra se prvi od tri turnira Prve hrvatske lige u odbojci na pijesku. Nastupa po osam ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji pred kojima je 14 kola, od kojih će se uvodna četiri odraditi u Puli. Boje istarske odbojke brane Žal iz Banjola i Fažana među "pjeskašicama" te Umag i Fažana među "pjeskašima".

Uspješna premijera

Odbojkašice Fažane svoj su prvoligaški debi odradile protiv splitskog Žnjana, aktualnog viceprvaka Hrvatske, i to je izgledalo više nego dobro. Azra Rakić i Deborah Bertagia su u ogledu s Anom Ćubelić i Mirnom Bečić lagano izgubile prvi set (11:21), da bi u drugom "pokazale zube" protivnicama (18:18), no uslijedio je dobar napad Splićanki, na koji su se nadovezala dva loša prijema i Žnjan je osvojio prvi bod.

Očekivalo se da će drugog pridodati hrvatske reprezentativke Lucijana Terze i Lea Rašić, ali s takvim se scenarijem nisu složile Dorotea Ćosić i Iva Ivanović. Nije odbojkašice Fažane smeo niti izgubljeni prvi set (14:21), nakon kojeg su pohvatale konce svoje igre i slavile u drugom (21:17), da bi potom u trećem stalno bile u vodstvu i na kraju ga s 15:11 riješile u svoju korist te tako osvojile povijesni prvi prvoligaški bod.

Odbojkašice Žala u prvom su susretu za protivnika imale zagrebački Jarun, a krenulo je dvobojem u kojem su Barbara Kalister i Majda Delimehić tijesno osvojile prvi set (21:19) i potom na sličan način izgubile drugi (18:21), nakon čega u trećem nisu uspjele ugroziti Eriku Filipan i Miu Ninčević (9:15). Poravnanje su donijele Ema Mrkić i Ana Šverko, koje su pomalo uspavano ušle u susret, što se u kombinaciji s desetak promašenih servisa odrazilo i na rezultat (16:19). Morale su "žalovke" spašavati i set loptu, a kad su prvu dionicu teškom mukom nekako riješile u svoju korist (23:21), kroz drugu su "projurile" (21:10).

Drugo kolo donijelo je istarski derbi koji je završio podjelom bodova, uz dva susreta lišena rezultatske neizvjesnosti. Mrkić i Šverko dosegle su "radnu temperaturu" i pokazale da im, kad su takve, nema premca u Hrvatskoj.

Rakić i Bertagia dale su sve od sebe, ali "žalovke" su jednostavno bile predobre i na kraju slavile s 21:12, 21:6. Potom se Žal u drugom susretu umjesto za mladost odlučilo za iskustvo te je Erika Drviš zamijenila Delimehić i zaigrala u paru s Kalister, ali Ćosić i Ivanović su reprizirale odličnu predstavu odigranu protiv Splićanki te upisale drugu jučerašnju pobjedu. Prvi set bio je većim dijelom izjednačen, no onda su u njegovoj završnici odbojkašice Fažane dodale gas i riješile ga u svoju korist rezultatom 21:17, nakon čega su u drugom zadržale tu razinu igre i rutinski privele susret kraju (21:9).

Porazi odbojkaša

Poput svojih klupskih kolegica, i odbojkaši Fažane su jučer po prvi put nastupili u najjačem hrvatskom razredu, ali Opatijci ih nisu dočekali s poklonima dobrodošlice. Tin Ivanović i Matija Šćepanović nisu imali previše šansi protiv Ivana Lozića i Danijela Pokeršnika (12:21, 9:21), nakon čega su Vedran Arapović i Deny Bljaić puno bolje parirali Domagoju Baboku i Tonku Pavičeviću, ali to nije bilo dovoljno niti za počasni set (15:21, 20:22).

Uslijedio je potom dvoboj Umaga i splitskog Žnjana, koji je otvorio poraz Luke Čelebića i Antonija Degrassija u srazu s Markom Repekom i Rokom Vlašićem (8:21, 12:21), nakon čega su bod Umažanina donijeli Gregor Hirci i Borut Marković, koji su svladali Tina Devalda i Marija Jurkovića (21:17, 21:16).

Nakon Umažana, snagu sa Splićanina odmjerili su i Fažanci te i nakon drugog odigranog susreta ostali na iščekivanju premijernog prvoligaškog seta. Ivanović i Šćepanović su se nakon loše odrađenog prvog seta (8:21) osjetno podigli u drugom (17:21), no nedovoljno da zaprijete Repeku i Vlašiću. Po potpuno oprečnom scenariju odvijao se drugi susret, u kojem je Bljaić umjesto s Arapovićem, udružio snagu sa Stefanom Ljubešićem i pokušao se suprotstaviti Devaldu i Jurkoviću. Fažanski "pjeskaši" bili su u prvom setu ravnopravan protivnik (18:21), nakon čega su pali u drugom i to su Splićani znali iskoristiti (10:21).

Ostali rezultati, odbojkašice: Siget - Retfala 2:0, Opatija - Čakovec 2:0, Žnjan - Siget 2:0. Odbojkaši: Siget - Čazma 2:0, Vukovar - Zagreb 2:0, Siget - Opatija 1:1, Čazma - Vukovar 1:1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini