DRUGA ŽNL

Nogometaši Momjana 1947 će iduće sezone prvi put zaigrati u višem rangu MARCO SCHERLICH: ODLUČILI SMO PRIHVATITI IZAZOV

| Autor: Boris VIDULIN

Želimo ostati u Drugoj ligi. Ja vjerujem da mi imamo snage i za nešto više, jer osobno poznajem snagu ove lige, ali treba biti ponizan. Ipak smo mi novaci, pa ću reći da nam je bitan ostanak, da se već nakon jedne godine ne vratimo u najniži stupanj natjecanja. Ovo je liga baš za nas, nije totalni amaterizam i teška rekreacija, rekao je predsjednik Scherlich

Nogomet se u Momjanu igra više od sedamdeset godina, točnije 73, a po riječima njihovog sportskog direktora Valmia Coslovicha, koji je na udaljenosti koja prati epidemiološke mjere, pratio razgovor sa predsjednikom Marcom Scherlichom, ovo je prvi put da su izborili viši rang natjecanja. Uz tajnika Denisa Preleca te članove Uprave kluba Roberta Celića, Ivana Catalana i Miroslava Ciprića, napravili su povijesni iskorak i omogućili da se za Momjan u nogometnom smislu čuje i šire od sjevera Istre.

- Poznati smo po vinu i restoranima, a sada želimo da se za Momjan čuje i kroz nogomet, rekao je predsjednik kluba Marco Scherlich, koji je oko sebe okupio nekoliko vinara istomišljenika te sve odlučio podignuti na viši nivo.

Prekid prvenstva pogodovao je Momjanu 1947.

- Bili smo treći, a kako Dinamo nema uvjete i ambicija za napredak u viši rang, odlučili smo da to učinimo mi. Doduše i nas su kočili određeni infrastrukturni problemi u i oko igrališta, ali je to sada u fazi rješavanja. Imamo čvrste garancije grada Buja kako će nam pomoći oko ograde i do početka prvenstva, krajem kolovoza, imamo pravo sve dovesti u red koji garantira igranje u Drugoj ŽNL. U dogovoru s igračima, oni su ipak najvažniji segment jednog malog nogometnog kluba kakav je Momjan 1947, i uz njihovu izričitu želju da se okušaju u višem rangu, odlučili smo prihvatiti izazov i krenuti u nove, za nas nepoznate avanture. S većinom klubova koji egzistiraju u Drugoj ŽNL se nikad nismo susreli i veselimo se početku novog prvenstva.

Ambicije su već određene.

- Želimo ostati u ligi. Ja vjerujem da mi imamo snage i za nešto više, jer osobno poznajem snagu ove lige, ali treba biti ponizan. Ipak smo mi novaci, pa ću reći da nam je bitan ostanak, da se već nakon jedne godine ne vratimo u najniži stupanj natjecanja. Ovo je liga baš za nas, nije totalni amaterizam i teška rekreacija, gdje se dođe samo na pivo, već klubovi treniraju, sve je ozbiljnije i na višem nivou.

Momjan je specifičan klub jer ima više slovenskih nego hrvatskih državljana u igračkom kadru.

- Mislim da ih je trenutno 12, no to nije neki problem jer se oni ne vode kao stranci. Veći nam je problem činjenica da od ove sezone smije igrati samo jedan strani državljanin, a mi ih imamo tri. Dva su Kosovara, a jedan iz Bosne i Hercegovine. Oni su svi podnijeli zahtjev za slovensko državljanstvo i dobit će ga, no ne prije nove godine tako da sam im ja predložio da odu u neki drugi klub u okruženju, no mislim da se to neće dogoditi. Jednostavno žele ostati s nama, biti dio nas i to me jako veseli, ali i zabrinjava. Ima nas 28 na spisku i stvarno sam mislio da će netko reći "vado via", ali to se ne događa, istaknuo je Scherlich.

Dakle, od sljedeće godine najmanje 15 igrača iz Slovenije će biti dio igračkog kadra.

- To možda zvuči malo čudno, no sve su to dečki koji žive u bližem okruženju ili tek 15-ak minuta vožnje od Momjana. Dijeli nas granica, ali oni imaju iste navike kao mi, isto poimanje sporta i života općenito, tako da nema tu veće razlike od onog igrača koji primjerice putuje iz Vodnjana da bi igrao u Puli. Trenutno nam virus stvara probleme, igrači su dobili potvrdu od kluba za prelazak granice svaki drugi dan i za sada to funkcionira normalno. Nadam se da će tako i ostati te da ćemo imati normalnu sezonu.

Problem igranja nedjeljom ujutro ne vidi kao problem.

- Ma to će se dogoditi tek dva puta, a mi ionako ne idemo na misu, pa smatram da možemo to odraditi bez posljedica. Moram naglasiti da ćemo mi i tražiti da igramo u subotu, jer je to dobra opcija za naše igrače.

U budućnosti želi razviti odnos s Bujama i pokrenuti omladinski pogon.

- Smatram da u slijedećih nekoliko sezona moramo u natjecanju imati pokoju kategoriju mlađih uzrasta, jer samo tako možemo opstati. Svaka čast svima, ali bez igrača iz vlastitog omladinskog pogona klub nema smisla. Nećemo sada forsirati, ali polako treba stvarati uvjete da se to dogodi. U tome nam u svakom slučaju mora pomoći naš prvi klub s Bujštine, NK Buje, i s tim u svezi sam već i pričao s Paolom Barbom. Nadam se da će se nešto izroditi iz toga, najavio je Marco Scherlich.

Fizioterapeut iz Indije

Osim po osebujnom, barem za prilike u županijskom nogometu, igračkom kadru i treneru Alenu Medoviću koji s Pro licencom vodi Momjan 1947, još je jedna stvar i te kako zanimljiva. Pored njega na klupi sjedi Indijac Mohan Kumar Halder u ulozi fizioterapeuta.

- Duži niz godina radim s Alenom po klubovima u Sloveniji i kada je dobio poziv da bude trener u Istri, naravno da sam ga pratio i u Momjan. Fizioterapeut sam i kondicijski trener, imamo svoj fitnes centar u Portorožu i osim što s dečkima radim u klubu, mi surađujemo i kroz privatne treninge. S obzirom da oni nisu profesionalci, da imaju svoj stalan posao, ja sam zadovoljan u kakvom su fizičkom stanju. Ima tu i igrača koji su malo jače konstrukcije tijela, no ako oni daju sve od sebe, a daju, ja sam i te kako zadovoljan. To treba, na ovom nivou nogometa, itekako respektirati. Osnovne su im vještine jako dobre već u startu i veselim se novom rangu natjecanja u kojeg smo promovirani, rekao je Mohan koji je radio i u Indijskoj nogometnoj reprezentaciji. Pomalo se služi slovenskim jezikom, a osim već poznatih neprimjerenih hrvatskih izraza koje svaki stranac nauči, zna reći i "dođi ovamo" te "polako, polako".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of