IZVRŠNI ODBOR NSŽI-ja

MUNTIĆ UMJESTO MOELE U PRVOJ ŽNL Ali, ima jedan jako važan uvjet

Budući da igralište Muntića "Grabri" ne udovoljava kriterijima prvoligaškog nogometa, do kraja tjedna moraju odlučiti na kojem će igralištu biti domaćini, a neslužbeno bi to trebao biti Medulin ili Ližnjan

| Autor: Boris VIDULIN
Sudaca u istri sve manje - Željko Bunčić i pomoćnici Željko Muller i Perica Nikolić (Snimio Milivoj Mijošek)

Sudaca u istri sve manje - Željko Bunčić i pomoćnici Željko Muller i Perica Nikolić (Snimio Milivoj Mijošek)


Puna četiri sata trajala je prva sjednica ovosezonskog Izvršnog odbora NSŽI-ja na kojoj su se donosile odluke u svezi nogometne sezone 2021/2022. Poduži dnevni red i konstruktivna rasprava svih članova IO-a nije razriješila sva pitanja, no većina ih je riješena.

Iznenadna odluka Moele o odustajanju od igranja u Prvoj ŽNL ostavilo je jedno upražnjeno mjesto u elitnom nogometnom natjecanju u županiji. Jedini koji su mogli "uskočiti" na njihovo mjesto temeljem uvjeta mlađih dobnih kategorija i prošlosezonskog plasmana su nogometaši Muntića koji su načelno i pristali na promociju. Kako njihovo igralište "Grabri" ne udovoljava kriterijima prvoligaškog nogometa, do kraja tjedna moraju odlučiti na kojem će igralištu biti domaćini, a neslužbeno to bi trebao biti Medulin ili Ližnjan.

Ukoliko ne pronađu rješenje, onda će Prva ŽNL brojati trinaest klubova, a oni ostati drugoligaši. Na eventualno upražnjeno mjesto kod drugoligaša stići će pobjednik susreta Vodnjan - Buzet. Kako su obje momčadi prijavile Drugu ŽNL, onda će se tjedan dana prije početka prvenstva, 28. kolovoza, ukoliko i dalje oba kluba   budu inzistirala na promociji, na igralištu u Kanfanaru odigrati jedan susret nakon čega će jedna od tih dviju momčadi postati član Druge ŽNL.

Isto tako, od promocije je odustao Dinamo pa će na njihovo mjesto Umag, a novi klubovi u natjecanju su Livade i Babići na sjeveru te Galižana na jugu Treće ŽNL. Prvenstva počinju prvi tjedan u rujnu za lige koje broje 13 ili 14 klubova, a one koje imaju manje klubova tjedan dana kasnije. Potvrđeno je i kako će kup natjecanje početi dva tjedna prije početka sezone. Super kup između Uljanika i Vrsara, koji je bio planiran prije počeka prvenstva, prebacit će se u sredinu rujna s obzirom da Uljanik ima obaveze u pretkolu kupa HNS-a.

Dogodila se i jedna promjena u odigravanju nedjeljnih utakmica u ranijem terminu. Do sada je to bilo četiri sata prije službenog termina, a od ove sezone nedjeljne će se utakmice igrati uvijek u 10.30 sati. Ponovo se uvela obaveza snimanja utakmica u Prvoj ŽNL tako da će klubovi zadužiti kamere od Nogometnog saveza, a sami moraju osigurati osobu za snimanje. I dalje je prisutan problem oko brojnosti sudaca, ove sezone ih ima desetak manje, neki su na rubu po godinama pa se može očekivati da će se neke utakmice odigravati petkom, a postoji i mogućnost da se susreti u Drugoj ŽNL odigraju sa samo jednim sucem. Ukoliko se to dogodi, onda će to definitivno i narušiti regularnost natjecanja jer svi klubovi, sve utakmice, neće imati iste uvjete odigravanja.

Kako je cijeli svijet i dalje okružen pošasti zvanom Covid 19, u propozicije je implementirano da se utakmice mogu odgoditi samo ako svaka pojedina momčad ima ili 3 zaražena igrača ili pet u izolaciji, a sve se mora potkrijepiti medicinskom dokumentacijom. Na snazi je i dalje odigravanje utakmica bez gledatelja, no dana je dodatna mogućnost klubovima domaćinima. Ukoliko žele, mogu otvoriti tribine, no na njima smiju biti samo oni s Covid potvrdom, a klub domaćin je dužan to kontrolirati na samom ulazu.

Povjerenik svih liga je Robi Fonović, osim za Treću ŽNL sjever, neke mlađe kategorije i veterane, a Disciplinska komisija je ostala ista, u sastavu: Luka Rakić, Nenad Sladaković i Miodrag Mavrić. Ostale su iste i članarine i to za sve kategorije, a samo je NS Pazin zatražio da se ona za veterane s 800 kuna podigne na 1.200 kuna.

- Kako mi nisu dali ni jedno obrazloženje i razlog zbog kojeg bi veterani plaćali čak 400 kuna više po sezone, smatram da to ne bi trebali prihvatiti, racionalno je rekao Darko Raić Sudar uz opasku da neki savezi "prežive" i s 400 kuna godišnje članarine za veteranske momčadi.

Naknade za povjerenike nisu promijenjene, osim u slučaju povjerenika za mali nogomet Irenka Jurića kojem je odobreno 100 postotno povećanje naknade. Još uvijek nije riješen jedan od gorućih problema u savezu, a to je povjerenik za suđenje. Marin Vidulin nije pristao na način rada kakav je bio do sada, ponudio je svoj program rada sa sucima i delegiranju istih. Neslužbeno, bliže je opcija po kojoj će on postati bivši, pa će se morati tražiti njegov nasljednik.

Baratalo se mišlju da bi trebalo ukinuti odredbu o obaveznom prisustvu trenera s licencom na utakmicama mlađih kategorija, no to se nije dogodilo. Promovirana su dva nova delegata u Trećoj HNL, a to su Aljoša Radolović i Stjepan Sinožić, a iz prve lige se "spustio" Lino Roša, dok su novi u Četvrtoj NL NS Rijeka Sandi Čuka i Mario Nađ. Zaprimljene zamolbe Žminja, odnosno Roberta Unukića te Zorana Zlojića u svezi financijske potpore za objavljivanje monografije i knjige o suđenju nisu riješene pozitivno, no savez se obavezao da će pomoći na drugi način, kao što to i inače čini u tim slučajevima, a zamolba Vrsara o financiranju postavljanja reflektora nije ni razmatrana iz više razloga. Potraživanje od više od 808 tisuća kuna je pretjerana cijena za takav zahvat, ne postoji nikakva dokumentacija, a u konačnici savez nema ni novaca da sudjeluje u tom projektu. Raspravljalo se i o ligi veterana koja bi trebala doživjeti promjene, a prijedlog prema NS Pazin je da se 33 prijavljena kluba raspodjeli u četiri lige.

Elitni županijski razred

Na samom kraju pokrenula se i rasprava o promjeni sustava natjecanja. Kako će od sljedeće sezone postojati Treća HNL koja će biti jedinstvena, a postoji realna mogućnost da u njoj ne bude ni jedan klub iz Istre, svi će oni postati dio četvrtog ranga natjecanja. Sadašnji četvrti rang morao bi preseliti u županijsku ligu no postoji inicijativa da se osnuje nova liga koja bi bila iznad ŽNL, a ispod saveznog ranga.

- Ne znam koliko je Savezu u interesu imati dvije potpuno iste lige, četvrti i eventualno novoosnovani peti rang gdje bi bile većinom momčadi koje su sada dio Četvrte NL NS Rijeka. Umjesto toga predlažem da se osnuje nekakva elitna liga na nivou naše županije, da ne igramo s Rijekom i Likom već sami. Tu bi bilo deset klubova, oni najbolji iz županijske lige i Medulin, Mladost, Rovinj i Veli Vrh, ukoliko ne izbore plasman u viši rang, predložio je Boris Fornažar.

Ukoliko se pokaže zanimanje za tako nešto, onda se to mora potvrditi Skupštini NSŽI-ja i to još ovaj mjesec jer se promjena sustava natjecanja mora dogoditi godinu dana u naprijed.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini