IZVRŠNI ODBOR NSŽI-JA

Loše vijesti za Iskru Vinež, dobre za Rabac, Mladost (RS) te pulsku i tarsku Istru JUNIORI OSTAJU OBAVEZNI, SMANJENE "TEK" DIMENZIJE TERENA

| Autor: Boris VIDULIN
Detalj s utakmice županijskih nogometnih liga/Robi Fonović (Danilo MEMEDOVIĆ/Arhiva)

Detalj s utakmice županijskih nogometnih liga/Robi Fonović (Danilo MEMEDOVIĆ/Arhiva)


S četiri glasa "protiv" (Raić Sudar, Mihovilović, Černjul i Brgić), jednim "suzdržanim" (Žiković) te tri "za" (Blašković, Fornažar, Modrušan), nije prošao prijedlog da se omogući klubovima imati bilo koje tri omladinske kategorije, a ne propisane U-14 i juniorsku

U press centru stadiona Aldo Drosina održana je sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Županije istarske, posljednja prije održavanja Skupštine NSŽI-ja, na kojoj će se dogoditi promjene u sustavu natjecanja. Upravo zbog toga se najveća polemika na Izvršnom odboru vodila oko prijedloga izmjena i dopuna odluka o sustavu stalnih natjecanja. Pred članovima IO-a bili su prijedlozi natjecateljske komisije, mladeži i stručne komisije, koje su dali svoje viđenje o budućem ustroju liga, odnosno promjenama u uvjetima i kriterijima.

U vezi mladeži, odnosno uvjeta koje klubovi trebaju ispunjavati ukoliko žele biti dio Prve ŽNL, vodila se najveća rasprava koja je trajala više od sat vremena. Komisija za mladež predložila je da sve ostane kao i do sada, obaveza U-14 i U-18 momčadi za nastup u Prvoj ŽNL, ili tri kategorije s tim da obaveza budu juniori, a ostale dvije po mogućnostima svakog pojedinog kluba. Ronaldu Blaškoviću to nije bilo po volji. On je, kao član IO-a, ali i predsjednik Iskre iz Vineža, predložio bilo koje tri kategorije čime bi i njegov klub mogao ući u Prvu ŽNL. Boris Fornažar (Pazin) bio je još radikalniji, po njemu je u ovom trenutku najbolja opcija samo jedna kategorija, juniori ili pioniri, a u tom nastojanju potporu je imao od Davida Modrušana (Rovinj). Goran Mihovilović (Futsal), pak, je upoznao članove s anketom koju je NSŽI napravio s klubovima oko omladinskih pogona. Deset klubova izjasnilo se kako nemaju problema s juniorskom kategorijom i kako žele da sve ostane kao i do sada, samo je Žminj bio suzdržan, pa je prijedlog klubova o obaveznim kategorijama U-14 i U-18 bio na tragu onog što je izglasao Izvršni odbor.

Naime, kada se pristupilo glasanju prijedlog o smanjenju uvjeta omladinskih kategorija prijedlozi Blaškovića i Fornežara nisu prošli jer su protiv toga bili Tomislav Černjul (Uljanik), Mihovilović, Marino Brgić (Veli Vrh) i Darko Raić Sudar (predsjednik NSŽI-ja), dok je Igor Žiković (Funtana) bio suzdržan, pa će pred skupštinarima biti prijedlog IO da obaveza mlađih kategorija u ligama NSŽI-ja ostane ista kao i do sada.

- Nisam razočaran, pokušao sam promijeniti pravila, ali većina nije bila za to. Spočitavali su mi da to predlažem samo u interesu Iskre kako bi igrali prvoligaški nogomet, što nije točno. Postoji još niz klubova koji imaju problema sa juniorima. Nema veze, ako tako mora biti igrati ćemo u Drugoj ŽNL, rekao je Blašković.

Govorilo se i o Odluci o sustavu stalnih natjecanja koja ima niz nelogičnosti i koja će pred Skupštinom izaći u "pročišćenom" izdanju. Najvažniji segment su dimenzije terena koje će, ukoliko se to usvoji, biti nešto kraće i uže nego što je to bilo do sada. Prije svega se to radi zbog sigurnosti igrača na terenu jer većina igrališta ima mali razmak uz duž linija oko igrališta, čime se ugrožava sigurnost samih aktera. Po prijedlogu komisije ubuduće bi minimalne dimenzije za igranje u Prvoj ŽNL bile 96x60 metara, u Drugoj ŽNL 92x52 metara, a u trećim ŽNL 90x50 metara.

Robi Fonović, predsjednik komisije za registraciju igrališta i povjerenik županijskih liga, upoznao je članove IO-a kako stoje stvari na terenu. Govorio je o klubovima koji ostvaruju pravo, ali su i pokazali zainteresiranost za viši rang.

- Gledajući samo infrastrukturne uvjete klubova koji žele u Prvu ŽNL, onda Iskra nema tribinu za najmanje sto gledatelja, Rabac nema potrebnu širinu igrališta, Istra Pula ne može igrati na terenu gdje je igrala do sada, Istri iz Tara nedostaje zaštićeni koridor od svlačionice do terena, dok Mladost Rovinjsko Selo ima sve potrebno. U razgovoru s klubovima shvatio sam da će Rabac krenuti u potrebno širenje, a do tada bi igrali na Gradskom stadionu u Labinu, a Istra Pula je gradski klub i sigurno će naći jedan od terena za natjecanje, dok će u Taru bez problema napraviti tunel za ulazak u igralište, iznio je Fonović, koji se potom prebacio na treće ŽNL i klubove koji su imaju ambicije za viši rang. - Arne Peruški ne zadovoljava niti jedan kriterij, ali će prijaviti teren u Krnici, a Kanfanaru nedostaje prostor iza gola pa će povući golove u teren za jedan metar i na taj način dobiti potrebnih tri metra od crte do zaštitne ograde iza gola. Petrovija zadovoljava sve uvjete, dok Momjan trenutno nema zaštitnu ogradu na dvije strane igrališta, no to je u fazi rješavanja.

Raspravljalo se i o mnogobrojnim naknadama u NSŽI-ju, za koje većina članova IO-a nije ni znala da postoje, a kamo li da se isplaćuju u tisućama kuna. Prijedlog je da se neke naknade izbrišu, a neke smanje, jer su, po riječima Brgića nebulozne. To je prihvaćeno, a vrijedno spomena je da će ubuduće službene osobe u NSŽI-ju; suci, delegati i članovi raznih komisija, naplaćivati 1,30 kune po kilometru, umjesto dosadašnje dvije kune. Žikovića je zanimala isplata naknade Komisiji za pregled igrališta. Pregledano je puno igrališta, iznos je bio popriličan, a tajnik NSŽI-ja Branko Ivetić nije našao shodno obavijestiti članove IO-a o tome.

- Tražim objašnjenje kako se može dogoditi da nam tajnik Ivetić, kao zaposlenik NSŽI-ja, prešuti da je naložen pregled više od 30 igrališta, što je nekoliko tisuća kuna za isplatu, rekao je vidno revoltiran Žiković, koji odgovor Ivetića nije dobio, a po vlastitom priznanju, nije ga ni očekivao.

Prijedlog rebalansa prihoda i rashoda NSŽI-ja je da se proračun smanji za 475 tisuća kuna, a između ostalog tu su deset posto manja primanja za tajnika i administrativnog tajnika do kraja godine, kao i oslobađanje članarina klubova i igrača za 2020. godinu.

Govorilo se i o stvarima koje bi se eventualno implementirale u propozicije natjecanja za sljedeću sezonu. Tako postoje prijedlozi da se na utakmicama kategorija U-13 i U-15 ukine obaveza delegata, potom da se omogući u slučaju potrebe da i Drugu ŽNL može suditi jedna sudac te da se vidi koliko ima zainteresiranih za igranje petkom poslijepodne, odnosno nedjeljom ujutro, a sve kako bi se utakmice "pokrile" sa sucima kojih nedostaje.

Za sada datum održavanja Skupštine NSŽI-ja još uvijek nije poznat, no vjerojatno će se održati početkom srpnja gdje bi svi prijedlozi IO-a trebali biti potvrđeni. Naime odluke IO-a nisu konačne, skupštinari će imati mogućnost glasati za nešto drugo, ukoliko se to predloži , no povijest uči da se baš nikad nije glasalo protiv prijedloga IO-a.

Svi se odrekli dijela naknada osim tajnika Ivetića

U cilju racionalizacije troškova, ove godine puno je onih koji su se odrekli, ili pristali na smanjenje, naknada koja se isplaćuje s računa NSŽI-ja. Tako su se s riječke strane Šime Vukić, Darko Banić i Zvonko Sobol odrekli naknade koje dobivaju za Treću HNL zapad i Četvrtu ligu NS Rijeka, a u Istri su isto učinili Robi Fonović i Arno Mladinić. Marin Vidulin kao povjerenik za suđenje i Robi Fonović kao povjerenik liga odrekli su se svog honorara, a potonji je pristao i na 50-postotnu isplatu naknade kao član komisije za pregled igrališta, što je učinio i Milan Pliško. Iako još nema odluke, najvjerojatnije će se svega odreći i Disciplinska komisija u sastavu: Nenad Sladaković, Miodrag Mavrić i Luka Rakić.

Jedini koji nije pristao da se odrekne onog što mu piše u ugovoru, ili bar na smanjenje iznosa, je tajnik NSŽI –ja Branko Ivetić kojem je isplaćena naknada za vođenje računa Treće HNL zapad i Četvrte lige NS Rijeka za četvrti i peti mjesec.

Podrška novim nazivima saveznih liga

Izvršni odbor NSŽI-ja izrazio je pozitivno mišljenje o prijedlogu HNS-a o sustavu natjecanja na razini Hrvatske, koja bi od sezone 2022/2023 imala četiri saveza ranga. Prva liga dobila bi naziv Elitna, sadašnja Druga liga zvala bi se Prva liga, trećeligaši u jedinstvenoj ligi, ili u tri skupine, bili bi drugoligaši, dok bi po regijama Osijek, Varaždin, Zagreb Rijeka i Split postojao četvrti rang imenom Treća HNL.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of