RIBOLOVNI PRIBOR

Puno ribolovaca izbjegava hridinaste terene. To je greška, potreban vam je samo pravi pribor

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Pribor za ribolov na za ribolov teškim i zahtjevnim, hridinastim terenima mora biti snažan i robusan, a ipak dovoljno osjetljiv da bi uspješno detektirao riblji potez i pružio užitak pri izvlačenju.

Nažalost, većina se ribolovaca iz straha od gubitka kapitalnog ulova oprema predimenzioniranim priborom, što znatno umanjuje užitak u ribolovu.

Sa štapom bacačke težine od 200 grama uz strunu promjera 0,60 milimetara nekakav fratar od pola kilograma težine se uopće ne osjeća, a šanse za ulov kakvog 30 kilogramskog gofa su u pravilu smiješno male.

Štap za takav lov ne bi trebao biti kraći od 3,5 metara.

Iako su se dvodijelni carp-rod štapovi dužine 3,60 metara pokazali kao jako dobri, ne treba odbaciti ni teleskopske multipickere duge oko 4 metra.

Osjetljivi karbonski vrhovi, prstenasto obojani živim bojama, često reagiraju i prije od svih drugih indikatora.

A s obzirom na akciju, trebalo bi preferirati brze štapove vršne akcije, težine izbačaja preko 60 grama.

Što se rola tiče, iako su se baitrunnerice pokazale kao izvrstan izbor, i to pogotovo za ribolov podlanica, na zahtjevnim kamenitim terenima su bolji izbor klasične snažne surf role.

Široki konusni kalema, sporiji prijenos, te veća snaga omogućuju bolju kontrolu zakačenih riba.

A u trenutku kada riba krene, dovoljno je dlanom poklopiti kalem i snažno kontrirati.

Prednja kočnica kod surf rola je najčešće sastavljena od širokih kočionih pločica koje s lakoćom zaustavljaju i najsnažnije ljuskavke, a zahvaljujući širokom i istaknutom pokretaču, lako su dostupne i dešnjacima i ljevacima.

S takvim se štapovima i rolama mogu ostvariti dovoljno daleki izbačaji dok se većina riba, od manjih fratara preko vrana pa do kapitalnih zubataca može sasvim dovoljno kvalitetno nasukati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater