OBALNE TEHNIKE

Sad je pravo vrijeme za lov ušata s obale udicom. Imamo neke korisne savjete za vas

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Već u ovo doba godine, ponajviše u ranim večernjim, ali i noćnim satima, obali prilaze ušate i tada ih se može vrlo uspješno loviti udicom.

Jedan od posebno atraktivnih i među mnogim ribolovcima omiljenih načina je lov omecem lake konstrukcije koji se koristi, naravno, samo ukoliko su ušate dovoljno blizu.

Naime, koliko god bili spretni, s lagano opterećenim najlonom se ne možete dobaciti dalje od petnaestak metara.

Osnovni najlon pritom ne smije biti deblji od 0,25 milimetara.

Na njega se vezuje fluorokarbonski predvez s dva brka nejednake dužine koji su naoružan sitnijim udicama, širine luka od sedam do devet milimetara.

Ukoliko se ne koristi zogulin, potrebno je u zavisnosti od jačine kurenta, staviti jednu do dvije kuglice olova maksimalne težine  do dva grama kojima je zadatak omogućiti prirodniju i lovniju prezentaciju ješke.

Varijacija na temu uključuje štap koji mora biti mekan, vršne akcije, dužine oko tri metra i više.

A ako nema vjetra, bolognese je odličan izbor. Ne treba posebno naglašavati da rola i najlon moraju biti prilagođeni takvom načinu ribolova. Visoka špula sa pravilno namotanim najlonom bez memorije zadovoljiti će sve potrebe.

U oba slučaja, bilo da se lovi tunjicom ili štapom, potrebno je sisteme izbaciti što je moguće dalje i držeći najlon lagano napetim, pustiti da sistem lagano tone, ne dublje od pet do šest metara. Ako se ne dobije griz u samom tonjenju, sistem je potrebno polako privlačiti obali.

No ukoliko se naiđe na ribu, tada jato u sljedećem zabačaju treba potražiti na istoj ili malo većoj daljini, ali nešto bliže površini jer se u hranjenju ušate uvijek lagano podižu.

Ukoliko se zakačene ribe brzo izvlače iz jata i ako se usto još malo i zabruma, jato se može jako dugo zadržati u mjestu, a ribolovna kanta napuniti dobrano više od očekivanoga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum