RIBOLOVNI PRIBOR

Koristite li u spinningu realistične imitacije ili se uzdate u vibracije wobblera?

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


U svijetu varalica realistične imitacije zauzimaju posebno mjesto.

Takve varalice izgledom najčešće pokušavaju što je moguće vjernije oponašati prirodni plijen predatora pa tako na tržištu možemo naći ciple, iglice, gavune, lignje i hobotnice koje uistinu izgledaju kao da su žive.

Naravno, realističan je izgled tek dio priče jer tim varalicama treba udahnuti život.

U spinningu se to postiže spretnom animacijom koja je rezultat kombinacija pokreta štapa i role, a koja s manje ili više uspjeha pokušava podražavati prirodne kretnje ozlijeđene i bespomoćne ribe, dok su u panuli zapravo jedine dvije komponente na koje ribolovac može utjecati odabir dubine i brzina povlačenja.

Upravo stoga varalice, ma koliko uspješno bile realističan preslik neke ribe, raka ili crva, u pravilu imaju dodatke koji im omogućuju kretnje koje će predatorima biti dovoljno provokativne da bi došlo do napada.

Kod tvrdih varalica, poznatijih kao wobbleri, taj je dodatak mali plastični jezičac, tzv. pakta ili stabilizator, najčešće smješten na prednjem dijelu varalice neposredno ispod spojne alkice, na samom vrhu varalice. Zahvaljujući tom vješto obrađenom komadiću prozirne plastike, varalica tijekom povlačenja postiže teturave pokrete.

U zavisnosti od veličine, oblika i položaja pakte, varalice mogu ostvarivati vrlo široku paletu pokreta, od sitnog gotovo pravolinijskog drhturenja, preko odmjerenih pokreta nalik sporom plivanju iz široku lijevo-desno amplitudu, do ekstremno dubokih teturavih urona.

Mekane varalice, najčešće silikonci, imaju specifično oblikovane ‘repove’ koji u povlačenju vibriraju, prenoseći tu vibraciju i na meko tijelo cijele varalice. Premda tih repova postoji cijela šuma, u morskom se ribolovu najčešće koriste shad varijacije.

To su silikonske varalice kojim rep završava pločastim zaravnanjem čija je ravnina položena okomito na liniju povlačenja. U zavisnosti od veličine, oblika ili širine tog zaravnanja varalica može imati sasvim različitu akciju, odnosno zahtijevati brže li sporije vođenje kako bi dala svoj maksimum, a o kojem u pravilu ovisi konačni ishod.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini