MARKO KOŽUL

Volite lov parangalima, ali vam je naporno polagati ih i dizati? Rješenje je u parangalima Nefali, može ih podići čak i dijete

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Premda se ribolov, a onda i ribolovci najčešće dijele prema tehnikama, disciplinama i ribolovnim pristupima, zapravo postoje samo dvije skupine. U jednu idu oni ribolovci koji love na standardan i uobičajen način dok u drugu skupinu ulaze oni koji se neprestano trude iznaći nove načine za ribu više.

A upravo ovoj drugoj skupini inovativnih ribolovaca pripada i mladi ribar iz Ražanca, Marko Kožul sa svojim ribarskim obrtom ‘Nefali’, koji, premda suvereno vlada većinom ribolovnih tehnika, ipak najradije lovi parangalima.

Marko je davno shvatio da je rad s parangalima težak fizički posao i da ulov, ma koliko bio bogat teško može iskompenzirati ukupan fizički koji ovakav način ribolova odnosi.

No potencijal koji krije ribolov parangalima, posebno ako se lovi na pravim terenima, izazov je kojem je teško odoljeti i koji je Marka inspirirao u kreiranju vlastitih parangala koji se baš kao i njegov obrt zovu ‘Nefali’.

Tako je Marko izradio parangale koje svaki ribolovac bez obzira na fizičku snagu može podizati doslovno jednom rukom uz minimalan napor i to bez posebne brige oko toga hoće li se ili neće udice ispreplesti i tako zamrsiti prame jer s ovim parangalima mršenja nema.

Osim toga u polaganju parangala ribolovac uopće ne mora biti uz parangal već može sjediti u svojoj sjedalici i voziti brod po svojoj poziciji pazeći samo na rutu jer se ovaj parangal praktički sam polaže.

Nefali parangal je izrađen od polikarbonata te kao takav iznimno otporan na habanje i bilo kakva oštećenja. Zamišljen je i posložen kao otvoreni plitki kalem visine 7 centimetara i promjera pola metra, koji u odnosu na morsku površinu leži vodoravno pa se okreće oko centralne osovine koja je dio posebno konstruiranog nosača od inoxa.

Taj je pak nosač kompatibilan sa standardnim nosačima za štapove kojima je opremljena većina brodica.

Nosač ima i vodilicu preko koje se parangal podiže i slaže, a koja nije fiksna već se u zavisnosti od potrebe ribolovca i brodice može postaviti u željeni položaj u odnosu na kalem.

Tako parangal može biti i na lijevoj i na desnoj strani brodice, baš kako je na ruku ribolovcu koji lovi.

Ovaj parangal ima i mogućnost postavljanja opruge sa zateznikom na centralnu osovinu preko koje je moguće kontroliranje otpora u spuštanju parangala u uvjetima jačeg vjetra ili kurenta kada je potrebno sve održavati malo napetijim nego inače.

Maestra i prame su namotane baš kao što je namotana i bilo koja ribolovna struna na svom kalemu s tim da su udice smještene po obodu gornje ploče na poseban način, svaka u svom utoru.

Zahvaljujući upravo tim utorima koji drže udice, a koji su u odnosu na smjer pružanja parangala u polaganju usmjerene pomno određenim kutovima, naješkane udice prilikom polaganja parangala povučene pramom same kliznu iz tih utora i završe u moru.

A posebna pogodnost je što se kod ješkanja parangala gornja ploča parangala može iskoristiti kao radni stol.

Prilikom podizanja parangala, udice se smještaju u prvi slobodni utor na obodu. Ukoliko se dogodi da su svi utori na poziciji na kojoj bi udica trebala doći već zauzeti prethodno izvučenim udicama, prama se opušta, a nova se udica postavlja u najbliži slobodni utor bez straha od mršenje. Tu će opuštenu pramu uz kalem priljubiti novi namotaji tako da će u spuštanju parangala i ta opuštena prama sići u more bez zatezanja i mršenja.

Parangal se podiže krajnje jednostavno, okretanjem pokretačke ručice koja je postavljene na gornjem obodu i koja je zglobna tako da se u pospremanju kalema parangala polegne čime kompletan parangal u transportu zauzima jako malo mjesta.

Osim toga, parangal kad je posložen može se prevrtati i kotrljati bez straha od mršenja i oštećenja, a što u radu s klasičnim parangalima nikako nije slučaj.

U slučaju zadjeva ili jače ribe koja izvlači parangal natrag u more, opet nema straha jer se parangal u toj situaciji jednostavno kontrolirano otpušta tako da po potrebi udice same silaze u more bez neželjenog petljanja.

Za sada Marko proizvodi parangale sa 30, 45 i 60 udica. Za lov bijele ribe za osnovu koristi Asso Soft najlonski monofil promjera 1 milimetar, na koju postavlja također Asso Soft prame duge jedan metar, međusobno udaljene 6 – 8 metara, promjera 0,50 milimetara.

Udice su u zavisnosti od želja i potreba 2/0 ili 1/0, obavezno s okom kako ne bi dolazilo do zapinjanja.

Za landrovinu je osnova parangalski konopac promjera 1 milimetar, s pramama 0,70 ili 0,80 milimetara udaljenima oko 5 metara i udicama 5/0.

A kako sve to izgleda na moru možete vidjeti upravo ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini