RIBOLOV

Znate li što je drop shot? S ovom tehnikom lignje izlaze kao na traci

| Autor: Boris Bulić
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Iz Austrije, točnije iz Lebnitza nam se javio Bernard Kelemen koji svoje ribolovne avanture ostvaruje loveći po Kvarneru, ponajviše na Krku, Cresu i Lošinju. Premda mu je na meti puno toga, kada su u pitanju obalne tehnike za lov liganja Bernard ima poseban pristup.

Bernard ne lovi na klasičan način već koristi kombinaciju klasičnog eginga i drop shot tehnike.

A što je drop shot uopće i kakva mu je primjena?

Porijeklo ovog neobičnog ribolovnog elementa koji se često poistovjećuje s istoimenom tehnikom, i nije baš jasno. Dok jedni tvrde da je drop shot nikao u Japanu, drugi tvrde da je porijeklom s američkih voda gdje se koristio za lov bassa.

Najjednostavnije rečeno, drop shot je sistem kod kojega se u trenutku kačenja ili zadjeva ribolovni sistem oslobađa otežanja ili balasta, najčešće olovnice, bez posljedica za sistem. Glavni element u cijeloj priči je drop shot zogulin čije je jedno oko stiješnjeno tako da se na njega struna ne vezuje već se kroz njega samo provlači tijesno naliježući u procjep.

Takav je način spajanja dostatan za spuštanje u lovnu zonu, pa čak i zabacivanje, dok se prilikom zadjeva dio strune na kojem se nalazi olovnica jednostavno izvlači iz zogulina.

Udičarski su drop shot sistemi podrazumijevali montažu na čijem je kraju, najčešće ispod udica vezan drop shot zogulin, ili olovnica s integriranim drop shot zogulinom. Takvi su sistemi zahtijevali posebno kompliciranu i preciznu izradu pomoću koje se postizalo da udica leži vrlo blizu zogulina, a što se najčešće postizalo kompliciranim krimpanjem, sajlica ili žice.

No Bernardov je sistem puno jednostavniji.

Evo što nam je Bernard rekao o svom drop shot sistemu za lignje:

– Moj drop shot sistem za lov sa obale nije kompliciran. Za osnovu predveza koristim najlonski monofil promjera 0,30 – 0,33 milimetara. Na kraj te osnove vezujem nastavak za olovnicu promjera 0,26 – 0,28 milimetara tako da predvez, ako već treba pući u slučaju zadjeva, pukne upravo tu – priča nam Bernard.

– Kopče na koje postavljam skosavice imaju kratki hod po osnovi koji je ograničen čvorovima.

Od skosavica su mi se najboljima pokazale plivajuće bukve u veličini 1,5 i 2, pink i red glow za dubine preko 20 metara.

Za kraće zabačaje do 50 metara koristim štap težine izbačaja od 30 grama, upredenicu PE#1 i olovnicu do 15 grama, a ta lov danju na većim dubinama koristim štap težine izbačaja od 60 grama,  upredenicu PE#1 i olovnicu do 45 grama. S takvim se sistemom mogu zabaciti i do nekih 80 metara daleko – nastavlja Bernard.

– Nakon zabačaja puštam sistem da slobodno tone tako da bi upredenica imala što veću parabolu, odnosno da što duži dio strune bude okomito prema dnu.

A na kraju ovog tanjeg djela predveza postavim jedan običan čvor tek toliko da olovnica ne sklizne prilikom zabačaja.

Taj sistem koristim prvenstveno na strmim obalama i većim dubinama da mogu prebaciti prijelaz sa stjenovitog dna na ravno. Ova mi se tehnika pokazala kao vrhunska, a što je nabolje, i za lov po danu.

Na ovaj način mogu brzo pretražiti široko područje, a kad ih pogodim dovoljno je nekakvo minimalno trzanje, skoro pa na mjestu – ispričao nam je Bernard Kelemen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini