PREDVEZI U RIBOLOVU

Gubite li predveze u ribolovu na teškom terenu? Ako gubite samo njih, to znači da ste sve odradili kako treba

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


U ribolovu na teškim stjenovitim terenima zadjevi su vrlo česti i oko toga baš nema smisla polemizirati.

No na neke detalje koji će nam ribolov učiniti ugodnijim, a opremi produljiti radni vijek, ipak na vrijeme treba obratiti dužnu pažnju.

Slaganje odgovarajuće ribolovne opreme počinje davno prije planiranja samog ribolovnog pohoda, još u ribomaterijalu.

Oko izbora strune nema puno dvojbe. U klasičnom ribolovu na fermu najlonski monofil je daleko ispred najnosivijih uprednica.

Suvremena proizvodnja ribolovnog pribora je otišla uistinu daleko, i ono što danas možemo naći na tržištu zadovoljava i najprobirljivije kupce.

Ipak, pri izboru strune treba obratiti pažnju na nekoliko karakteristika koje najlonski monofil mora imati da bi udovoljio zahtjevima koje pred njega postavlja način na koji se lovi i teren na kome se lovi.

Tako najlon mora ponajprije biti namijenjen morskom ribolovu, a sukladno tome i otporan na abraziju.

Kada se sistem zabaci, ne vadi se svakih petnaest minuta da bi se provjerilo stanje, niti se pri na fermu, napetost najlona održava stalnim natezanjem preko role.

Jedan dio najlona će za vrlo kratko vrijeme pasti na dno i to je najčešće onaj dio bliži predvezu, a ako nemamo sreće, i onaj bliže obali.

Prilikom kontriranja ćemo neminovno zastrugati po dnu koje je sve, samo ne ravno i glatko, zbog čega je otpornost na abraziju često daleko ispred nosivosti strune.

Predvez, to ne treba posebno naglašavati, mora biti nešto manje nosivosti od osnovnog najlona, tako da pri zapinjanju ne gubimo ništa osim udice i nekoliko centimetara najlona do zogulina.

Mnogi ribolovci uspoređuju samo promjere, no često se dogodi da kvalitetniji fluorokarbon manjeg dijametra može imati veću nosivost od deblje najlonske osnove.

Ako se koriste žičane udice, tada se u zadjevu mogu možda ispraviti  pa tako omogućiti da se kompletan sistem spasi, ali je istovremeno i rizik zbog gubitka kapitalnog ulova prilično velik. Zbog toga većina ribolovaca koristi jake, kovane udice, a izgubljene predveze zbog zadjeva udicama, doživljavaju kao neizbježni dio folklora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of