KOMBINACIJAMA DO RIBE VIŠE

Lovite li isključivo jednom tehnikom i jednim priborom? Možda je vrijeme da proširite krug djelovanja

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Premda se većina ribolovaca u ribolovu odlučuje isključivo za jedan pristup i to najčešće onaj konvencionalni, uobičajeni, neki ribolovci odlaze korak dalje uspijevajući na taj način pomaknuti granice vlastitog uspjeha.

Tako je ponekad moguće i na istom priboru kombinirati tehnike, pa čak i različite predveze. Tako se primjerice umjesto klasične olovnice za lov na većim dubinama može staviti kabura ili inchiku.

Naravno da su u tom slučaju neposredno iznad vezane dvije prame s dobro naješkanim udicama. U takvoj se kombinaciji mogu dogoditi vrlo neočekivani ulovi. Dok su gornje udice atraktivne kantarima ili arbunima, kraj sistema s kaburom ili inchikuom je zanimljiv škrpinama.

Slide ili tai kabura je zamišljena kao klizna tehnika u kojoj struna neometano klizi kroz tešku glavu tako da se udice sa suknjicom nalaze slobodne i više metara iza glave kabure. No ukoliko se suknjica s udicama zamijeni s fluorokarbonskim predvezom na čijem je kraju samo jedna udica pa se sve spusti na poziciju s kamenitim dnom i jakim kurentom iznenađenja neće nedostajati.

Ovakav se sistem može spustiti dok se lovi s kančenicom te u maloprije opisanoj situaciji, dok olovnica kančenice tone, povremeno protresti, povući i namotati ili pak popustiti malo strune na slide-fermi.

I nemojte misliti da su ovakve kombinacije rezervirane isključivo za ribolov iz barke. Dok se u obalnoj fermi čeka podlanica, na klasičnu se tunjicu iz ruke može loviti druga riba ili na plovak ušate ili cipli.

Dok se u egingu traže lignje, sa strane se može zabaciti ferma za nekog noćnog predatora.

Mogućnosti je puno samo treba uložiti malo spretnosti i organizacije.

A osim toga, praksa je pokazala da se u velikom broju slučajeva sekundarna i usputna tehnika u tren oka može pretvoriti u prvu i temeljnu, onu koja donosi ribu, tako da takve kombinacije nipošto ne treba unaprijed odbacivati kao moguće kompliciranje dana.

Činjenica je da malo koji ribolovac ima u pripremi samo jedan štap ili samo jedan pribor tako da korištenje više sistema u principu nikada nije stvar opremljenosti već više stvar neinventivnosti, a katkada i lijenosti.

Stoga nemojte biti lijeni, ostavite to za iduću zimu. Sada iskoristite svu svoju snalažljivost i napadnite lovinu svim raspoloživim snagama i sredstvima, što zapravo i jeste cilj svakog pravog hardcore ribolova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum