PRESTIŽNO PLESNO NATJECANJE DANCESTAR

U Poreč dolazi sedam tisuća vrhunskih plesača iz cijeloga svijeta


Poreč će od 21. do 27. svibnja ugostiti svjetsko finale jednog od najpoznatijih i najprestižnijih svjetskih plesnih natječaja, čuveni DanceStar. Naime, DanceStar dolazi do Hrvatske u dva termina. Najprije će Opatija, i to već idućeg vikenda biti domaćin kvalifikacijske etape ove manifestacije, koja će svoje finale održati u svibnju u Poreču.

Plesači iz 55 država

Kroz natjecanje će i ove godine proći oko 55.000 tisuća plesača iz 55 država svijeta, a putem kvalifikacijskih turnira odabrat će se njih 7.000 s pravom nastupa u spektakularnom svjetskom finalu u Poreču.

Koliko je to velika i važna stvar za Poreč, govori sama brojka plesača finalista, a kada se tome pridoda i pratnja plesačima (treneri, roditelji, članovi obitelji, te zaljubljenici u ples) koji su prepoznali Poreč kao predivnu destinaciju, dolazi se do impresivne brojke ljudi koji će krajem svibnja pohoditi ovaj grad.

Ove se godine turniri za to važno natjecanje održavaju u Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, na Filipinima, u Rumunjskoj, Slovačkoj, Južnoj Africi te Hrvatskoj. Plesači se dijele u četiri dobne kategorije: Mini (4-8 godina starosti), Children (9-11 godina), Juniors (12-15 godina) te Seniors (16 godina i stariji), a natječu se u različitim disciplinama kao što su Ballet, Lyrical Dance, National/Folkloric dance, Acrobatic Dance, Contemporary/Modern Dance, Jazz Dance...

Iza svih tih nastupa su mjeseci i mjeseci rada, vježbanja, priprema, odricanja, no to tim velikim ljubiteljima plesne umjetnosti uopće ne pada teško, budući da ovi plesači u svim kategorijama pokazuju i više nego dobre rezultate svojih dugotrajnih priprema, talent koji posjeduju i svoje promišljanje plesnog pokreta.

Eminentna imena

Sami organizatori Alen Petelinc i Tatjana Pagitz ističu "kolika je važnost DanceStar platforme na svjetskoj plesnoj sceni dovoljno govore eminentna imena s hrvatske i svjetske plesne scene koji su dio cijele priče: Almira Osmanović, Igor Barberić, Staša Zurovac, Leonard Jakovina, Milko Šparemblek iz Hrvatske te Marty Kudelka, Nina Kripas, Storm, EZ Twins, Matic Zadravec, Justin Conte, Lukas Van Der Fecht...".

Ova manifestacija ujedno daje mogućnost plesačima različitih plesnih žanrova, kao i plesnim skupinama, da se natječu s plesačima iz cijelog svijeta i raznih kultura, da razmjene iskustva, te samim time kroz multikulturalnost šire svoje spoznaje i ostvare svoje snove.

- Sav njihov trud, zalaganje i želja u tom trenutku dolazi do izražaja. DanceStar natjecanje je i festival novih koreografija, inovacija novih pokreta. Kao svako natjecanje tako i ovo natjecanje svake godine donosi nove momente, nove koreografije, nove korake, nove glazbene podloge, nova umjetnička izražavanja, a natjecanje svake godine i u tom kontekstu konstantno raste i napreduje, vele organizatori koji ulažu veliki trud te energiju u pripremu ove manifestacije, kako bi sve ispalo na najbolji mogući način.

Veliko priznanje plesačica

DanceStar svjetsko finale dolazi tako u Hrvatsku zahvaljujući dugotrajnoj i kvalitetnoj suradnji Međunarodne plesne udruge ESDU (European Dance Union), jedne od najvećih plesnih organizacija na svijetu, i organizatora Alena Petelinca i Tatjane Pagitz, kao i vlasnika natjecanja te je ujedno i priznanje hrvatskim plesačima koji uživaju veliki ugled u svijetu te predstavljaju Hrvatsku svijetu kroz umijeće plesa i pokreta. (Priredila Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom