pronađena na tavanu

'Izgubljena' Lennonova akustična gitara iz 60-ih na dražbi 29. svibnja

| Autor: Hina
John Lennon (Foto: HRT2)

John Lennon (Foto: HRT2)


Akustična gitara s 12 žica za koju se vjerovalo da je izgubljena, a pripadala je pokojnome Johnu Lennonu, bit će ponuđena na dražbi 29. svibnja nakon što je nedavno pronađena na tavanu jedne kuće u Britaniji. 

Aukcionari kažu da je gitaru na albumu Beatlesa iz 1965. "Help!" svirao Lennon te očekuju da će premašiti prvobitno očekivanu cijenu od 600.000 do 800.000 dolara.

Gitara je ležala zaboravljena na tavanu, a pronašli su je sadašnji vlasnici kuće za vrijeme selidbe.

Aukcijska kuća Julien’s Auctions, čije je sjedište u Sjedinjenim Državama, rekli su da su otputovali u Britaniju da bi pregledali i provjerili u kakvom je stanju gitara, no ondje su pronašli originalnu kutiju za gitaru Maton australske proizvodnje - u smeću.

Martin Nolan, direktor i suosnivač Julien's Auctions Reutersu je rekao da su vlasnici znali da su negdje imali vrijedan instrument, no mislili su kako je izgubljen.

Vjeruje se da je gitara u njihovim rukama završila preko britanskog glazbenika Gordona Wallera, člana pop dua Peter and Gordon iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

"Gordon ju je dobio na dar od Johna Lennona, a potom je gitaru poklonio svome menadžeru koji je brinuo o putovanjima. Sve ove godine gitara je bila kod njega", rekao je Nolan.

Na internetskim stranicama stoji da gitara biti poneđena na dražbi 29. svibnja u njujorškome Hard Rock Cafeu.

Glazbeni instrumenti koji su pripadali članovima slavnih Beatlesa na prethodnim su dražbama postigli visoke cijene. Godine 2015. je gitara, koja je šezdesetih ukradena Lennonu, na aukciji u Kalifoniji prodana za 2,41 milijun dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum