(Foto Pixabay)
Ukusni džem može se pripremiti i bez šećera. Posebice kada je riječ o plavim šljivama, a tada je proizvod prikladan i za dijabetičare ili sve one koji izbjegavaju šećer. Ukoliko možete nabaviti ukusne i optimalno zrele plodove plavih šljiva predlažemo pripremu džema u pećnici. Rezultat je neodoljiv. Prema jednoj varijanti, plodove se može prije pečenja i vrlo malo posoliti. Na koncu prema želji umiješajte i malo cimeta ili ruma, još bolje.
SASTOJCI:
3 kg otkoštenih šljiva
PRIPREMA:
Zagrijati pećnicu na 200C. Šljive oprati, otkoštiti i narezati na četvrtine. Poslagati ih u dublji lim za pečenje i u zagrijanu pećnicu. Šljive će pustiti sok i nakon 45 minuta do sat vremena će se početi zgušnjavati. Pecite ih do željene gustoće, obično sat do sati i pol.
Džem pohraniti u sterilne staklenke. Pune staklenke staviti još desetak minuta u pećnicu na 100 stupnjeva, zatim izvaditi, zečepiti staklenke, ostaviti u ugašenoj pećnici dok se skroz ne ohlade.
Spremiti na suho i hladno mjesto, otvoren džem čuvati u hladnjaku nekoliko dana.