FESTIVAL SRPSKE KULTURE POSVEĆEN FRONTMENU EKV-a MILANU MLADENOVIĆU

Čovjek mora umrijeti da bi dobio počasti


Pod nazivom ''Sećanje na Milana Mladenovića - Kao da je još uvek tu", jučer je u pulskom SKUC-u otvorena izložba fotografija frontmena kultne grupe EKV, čijem je liku i djelu posvećeno jubilarno deseto izdanje Festivala srpske kulture u Istri. Nakon toga prikazan je 25-minutni TV film ''Dečak iz vode', u kojem jedan od najvjerodostojnijih sugovornika, Koja iz Discipline kičme, ali i iz zajedničkog kultnog benda Šarlo Akrobata, kaže da, eto, ovdje čovjek mora umrijeti da bi dobio počasti.

U naknadnom razgovoru u dobro popunjenoj dvorani SKUC-a, uz zaključak da Mladenovićevo djelo ostaje besmrtno, sudjelovali su rock kritičari Peca Popović i Branimir Lokner te bivši član KUD-a Idijoti Nenad Marjanović Fric, dok je razgovor je moderirao Aleksandar Šarčević.

Nakon toga u kinu Valli, u pulskoj premijeri, prikazan je 105-minutni dokumentarni film ''Zarobljeno vreme'' redatelja i scenarista Milana Nikodijevića. Glavni junak filma Petar Peca Popović, jedan od prvih i najutjecajnijih rock novinara u tadašnjoj Jugoslaviji zaslužan je što je upravo on upoznao Karla Metikoša s Josipom Lisac, a bez čega, logički, ne bi bilo ni remek djela, debi albuma "Dnevnik jedne mladosti" iz 1973. godine.

Moralnu veličinu Peca Popović pokazao je u najtežim ratnim 90-im godinama, kada se, navodi se to i u filmu, suprotstavio dijaboličnoj ratnoj propagandi koja je u Srbiji ocrnjivala Davorina Popovića, pjevača Indexa. Peca se javio izravno u televizijsku emisiju i kazao: "To su sve laži. Za sve što Davorin radi po Sarajevu, ja pristajem da mi se sudi u Beogradu". Tada je branio frontmena Indexa od notorne laži da je Davorin 'bacao srpsku djecu lavovima u sarajevskom zoološkom vrtu'.

Festival srpske kulture završava revijom srpskog filma od 26. do 30. travnja u kinu Valli. Od srijede do nedjelje gledatelji će moći vidjeti nove filmove "Rekvijem za Gospođu J.", "Afterparty", "Kozje uši", "Vetar" i "Jesen Samuraja". (Z. ANGELESKI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of