zagreb

Dodijeljene nagrade mladih znanstvenicima "Za žene u znanosti"

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Mladim hrvatskim znanstvenicama Ani Herceg, Petri Radić, Maji Šetinc i Valentini Štimac u utorak su uručene stipendije Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti“, kojemu je cilj promocija žena u znanosti, kao i financijska potpora od pet tisuća eura. 

Magistra fizike Ana Erceg zaposlena je u Laboratoriju za astročestičnu fiziku i astrofiziku Instituta Ruđer Bošković, a nagrađena je za rad "Faradayeva tomografija međuzvjezdane tvari na sjevernom nebu".

Doktorica medicine Petra Radić s Klinike za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Sestre za rad "Analiza odabranih laboratorijskih i ehokardiografskih pokazatelja mikrotraume srca prije i nakon utakmice u igrača ragbyja".

Magistra molekularne biologije Maja Šetinc s Instituta za antropologiju u Zagrebu nagrađena je za rad "Biološke odrednice dugovječnosti u hrvatskoj populaciji osoba duboke starosti".

Magistra biotehnologije u medicini Valentina Štimac, koja radi u Laboratoriju za biofiziku stanice Instituta Ruđer Bošković, nagradu je dobila za rad "Uloge augmina i aktina unutar diobenog vretena u kongresiji kromosoma, arhitekturi vretena i vjernosti mitoze".

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da je promocija znanosti u društvu jako bitna, osobito u trenucima krize kada treba doći do rješenja, a Ministarstvo maksimalno podržava ovakva događanja i čini ono što može na tom području.

"Promovirati znanstveni napor koji služi kao uzor mlađim generacijama izuzetno je važno. Suočavamo se i s dobrobitima umjetne inteligencije, no tu se otvara čitav prostor zlouporabe pa pokušavamo vidjeti što je točno, a što nije", napomenuo je.

Predsjednik Izbornoga povjerenstva za dodjelu stipendija Zvonko Kusić rekao je kako su te nagrade jedinstvene po propozicijama i kriterijima, bira ju jedan od najstrožih žirija u državi pa je bilo jako teško izabrati samo četiri znanstvenice od njih 60 prijavljenih.

"U Hrvatskoj danas žene upisuju preko 50 posto doktorata, njih preko dvije trećine završava fakultet, dakle prednjače u visokom obrazovanju, no još uvijek nisu na visokim pozicijama gdje se odlučuje o projektima", istaknuo je na svečanoj dodjeli u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Izaslanik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl podsjetio je na ulogu znanstvenika koji su se tijekom covida suprotstavili kvaziznanstvenicima, dodavši da ova nagrada još više naglašava važnost njihova rada i poticanja budućih znanstvenika. 

Laureatkinjama je čestitala i izaslanica predsjednika RH Jadranka Žarković, naglasivši važnost rušenja stereotipa kada je riječ o ženama u znanosti.

Ove se stipendije dodjeljuju u Hrvatskoj od 2006., u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija. Dosad je stipendirano 70 mladih znanstvenica na pragu stjecanja doktorata iz područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja.

U povodu obilježavanja punoljetnosti u HNK je postavljena izložba "18. godina Žena u znanosti u Hrvatskoj", posvećena svim dosadašnjim stipendisticama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum