FESTIVAL SRPSKE KULTURE U ISTRI ODRŽAT ĆE SE OD 19. DO 30. TRAVNJA

Ovogodišnje izdanje posvećeno Milanu Mladenoviću


Deseti Festival srpske kulture u Istri održat će se od 19. do 30. travnja. Najavili su to na konferenciji za novinare u Srpskom kulturnom centru Milan Rašula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine, voditeljica kina Valli Tanja Miličić i koordinatorica programa u SKUC-u Jelena Blagojević.

- Ovogodišnja je manifestacija jubilarna jer se radi o desetom izdanju, petoj godišnjici ovoga prostora, a manifestacija će biti otvorena 19. travnja u 19 sati u prostorima pulskoga SKUC-a izložbom "Galerija velikana" te nastupom KUD-a Soko i tamburaškog orkestra Inđija. Dan kasnije, u petak, 20. travnja bit će otvorena izložba fotografija "PisMejker, Milek & Web gallery of EKV", ujedno će biti prikazan tv-film "Dečak iz Vode" uz mini panel-razgovor o Milanu Mladenoviću uz brojne sudionike, kazao je Rašula i naglasio da je ove godine festival posvećen Milanu Mladenoviću (60 godina od rođenja), rano preminulom frontmenu

Legendarnog benda EKV.

U subotu u 18 sati u SKUC-u bit će predstavljena knjiga "Deca srebrne emulzije" Zorana Vujovića Vuje. U knjizi su fotografije na kojima su, uz kultne bendove kao što su Partibrejkersi, EKV, Električni orgazam, Haustor, Azra, Figure ili Kandinski, ovjekovječeni između ostalih i Pera Ložač, Đole Trip, Dragan Lubarda, Sonja Savić, Džoni Racković, Biljana Trifunović Bezideja, Satan Panonski, Fleka, Tanja Haj, Aleksandra Ilić Aki, Slobodan Nedeljković Žonki. Sve njih prate priče koje je Zoran Vujović čuo i podijelio s čitateljima u ovoj knjizi. Nakon toga bit će prikazan film "Akademija Republika".

Rašula je naglasio i da žele čim više obuhvatiti što mlađu populaciju svojim programima i donekle se distancirati od tradicionalnih programa te ponuditi nešto novo.

- Mladenović će biti posebno predstavljen drugog dana manifestacije, 20. travnja raznolikim programom. U nedjelju će u Fažani biti održan obilazak mjesta te potom i posjet Brijunu, a tijekom vikenda će se program održati i u Rovinju, naglasio je Rašula.

Govoreći o filmskom programu Tanja Miličić je najavila vrlo bogat ovogodišnji filmski program te naglasila da će filmovi biti prikazani u raznim terminima, tako da svi zainteresirani stignu pogledati cjelokupan program.

Dokumentarni film "Zarobljeno vreme" bit će prikazan u petak, 20. travnja u 19 sati, a posvećen je Petri Peci Popoviću, jednom od najvećih poznavatelja rock'n'rolla u bivšoj državi. "Rekvijem za gospođu J" na rasporedu je 25. travnja u 19 sati, a glavnu ulogu tumači Mirjana Karanović. Film "Afterparty" na rasporedu je 26. travnja i govori o mladiću koji živi s roditeljima i sanja da postane glumac. Ovaj film bit će prikazan u 18.50 sati, kao i onaj na programu dan kasnije, "Kozje uši". Satirična dokumentarna parabola "Slatko od ništa" prikazat će se u subotu, 28. travnja u 17 sati, a film "Vetar" Tamare Drakulić u nedjelju, 29. travnja u 19 sati. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of