PREMIJERA

"Suze Svetog Lovre" Tatjane Šuput i Roberta Raponje iz produkcije Teatra Fort Forno u uvali Colone u kampu Mon Perin POETSKA LJETNA AVANTURA POD ZVJEZDANIM NEBOM

U ovaj poetski teatar Tatjana Šuput i Robert Raponja utkali su stihove Ujevića, Šimića, Quasimoda…, kao i brojne svjetske i domaće šlagere i glazbene klasike, koje nadahnuto iz mora i kraj mora izvodi Filip Severa, glumac koji je svojevrsni zaštitni znak Teatra Fort Forno. On je u ovom glazbeno-poetskom mozaiku "mladić zagledan u nebo koji čezne i traga za nedostižnom dragom i životnom srećom", a orijentir na njegovom životnom putu su mu pjesme europskih i domaćih poeta

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Predstava "Suze Svetog Lovre"

Predstava "Suze Svetog Lovre"


Snažan doživljaj, prekrasan ambijent i upečatljiva umjetnička interpretacija Filipa Severa, mladog glumca koji prekrasno pjeva - obilježili su sinoćnju premijeru predstave "Suze Svetog Lovre" Tatjane Šuput i Roberta Raponje koja je izvedena pod zvjezdanim nebom u umirujuće čarobnoj uvali Colone kampa Mon Perin u Balama. Ambijentalna predstava iz produkcije baljanskog Teatra Fort Forno, poetski je teatar posvećen nebeskom spektaklu meteorskog roja Perzeidi kada je na noćnom nebu moguće pratiti prirodni "vatromet" zvijezda padalica, a u narodu je ta pojava poznata kao 'suze svetog Lovre'. Najintenzivnija aktivnost kiše meteora vezana je upravo uz dane oko spomendana svetog Lovre (10. kolovoza), a koji je zaštitnik komičara, knjižničara, mesara, kuhara, kožara i studenata.

Zagledan u nebo

A, predstava "Suze Svetog Lovre" slavi i svetog Lovru kršćanskog mučenika kojeg su, prema legendi, 10. kolovoza 258. godine, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tada hrabro rekao: "Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu".

Predstava "Suze Svetog Lovre"

U ovaj poetski teatar Tatjana Šuput i Robert Raponja utkali su stihove Ujevića, Šimića, Quasimoda…, kao i brojne svjetske i domaće šlagere i glazbene klasike, koje nadahnuto iz mora i kraj mora izvodi Filip Severa, glumac koji je svojevrsni zaštitni znak Teatra Fort Forno. On je u ovom glazbeno-poetskom mozaiku "mladić zagledan u nebo koji čezne i traga za nedostižnom dragom i životnom srećom", a orijentir na njegovom životnom putu su mu pjesme europskih i domaćih poeta, a posebno je jak kada se poigrava s komikom. Uz Severa su na sceni u "epizodnim ulogama" Linda Kliman, Davor Tarbuk, Grgur Grgić i Vanja Čiča.

"Otkriti tajnu postojanja, proniknuti u smisao trajanja, sanjati o sreći i dokučiti zakonitosti po kojima se unutarnji ritam čovjeka stapa s energijom i ritmom Svemira sve to želi protagonist ove poetske ljetne avanture pod sjajem zvijezda očekujući koju

da padne i ispuni mu želju. Zagledan u nebo, kao u zrcalu vidi sebe ne onakvim kakvim ga drugi vide, već onakvim kakav uistinu jest i kakav želi biti: neposredno iskren, opušten, oslobođen, pun zahvalnosti prema Tvorcu koji ga je stvorio i dao mu sposobnost da pjeva, pleše, glumi, ljubi i voli", zapisali su uz rad na predstavi autori koncepta i režije Tatjana Šuput i Robert Raponja.

Kulturni turizam

Massimo Brajković, koji je autor glazbe i potpisuje izbor glazbe, odradio je još jedan odličan posao kao i kostimografkinja Jasmina Pacek. Posebne pohvale zaslužuje scenografkinja Breza Žižović. Produkciju potpisuju dobre duše Teatra Fort Forno Jasminka Mesarić i Miran Hajoš.

Treba naglasiti da i ova predstava Teatra Fort Forno iz Bala promiče promišljeno i pametno a ne samo deklarativno kulturni turizam, a na svečanoj premijeri su uz uzvanike bili i gosti kampa Mon Perin. Teatar Fort Forno još jednom je potvrdio svoju misiju - mjesto je to susreta i kreativnog dijaloga u kojemu sudjeluju glumci, lutkari, redatelji, dramaturzi, kreatori lutaka, redatelji, glazbenici, plesači, kostimografi, scenografi sa zajedničkim ciljem stvaranja kazališnih predstava snažnih dojmova i emocija.

Predstava "Suze Svetog Lovre"

Predstava "Suze Svetog Lovre", a koja je dio Bembo Festa - Prvog kazališnog festivala malih formi u Balama, u petak, je bila uprizorena u Vodnjanu gradu čiji je zaštitnik sveti Lovro. U subotu predstava igra u Balama na Trgu Tomaso Bembo, s početkom u 21 sat, a ulaz je bsplatan.

"Bembo Fest" se održava se do 17. rujna u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turistička zajednice Općine Bale, a pod

pokroviteljstvom Mon Perina d.d. i Glasa Istre. Dio je Prvog art simpozija u Balama, a sve informacije mogu se pronaći na internetskim portalima o Balama i Istri: www.bale-valle.com i www.bale-valle.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater