NOVA PREDSTAVA IZ PRODUKCIJE ISTARSKOG NARODNOG KAZALIŠTA

Premijera "Sluškinje" Jeana Geneta u režiji Damira Zlatara Freya


U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula danas je predstavljen autorski tim predstave Jeana Geneta,"Sluškinje" u režiji Damira Zlatara Freya koja će premijerno biti odigrana u petak, 2. ožujka, u 20 sati na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. U predstavi glume Ronald Braus, Petra B. Blašković i Radoslava Mrkšić, a reprize će biti na programu 3., 5., 6. i 7. ožujka, također u 20 sati.

Nedvojbena aktualnost

- Imao sam mogućnost postavljati Genetovu trilogiju. Moram reći da je to opsežan materijal, jedna od najmarkantnijih trilogija suvremene europske drame, i dobar dio mog života potrošen je na studije tog materijala. Pokušavao sam u predstavama rješavati probleme teatra okrutnosti, razgolićenja čovjeka koje je u Genetovim dramama prisutno. Smatram važnim naglasiti činjenicu da je Genetov dramski opus ključan za 20. stoljeće. U njemu nalazim energiju iscjeljenja za vrijeme načeto lažnim moralom, licemjerjem i emotivnim kriminalom. Nažalost, upravo je vrijeme u kojem živimo napadnuto tim bolestima. Zato rad na ovoj predstavi doživljavam kao povratak na mjesto iscjeljenja za sebe, glumce i publiku. To nije prvi put da postavljam ovo djelo, a vjerujem niti zadnji. Djelo je iznimno zahtjevno, iscrpljuje glumce i fizički i psihički, i treba i pronaći glumce koji će se upustiti u tako nešto. Teško je pronaći glumce za ovo djelo, a ja sam sjajno radio s ovim glumcima. Volim Pulu i pulsko kazalište, kazao je redatelj Damir Zlatar Frey naglašavajući da Sluškinje u sebi nose i "teatar apsurda".

Iscrpljujuće za glumce

Glumci su također iskazali svoje veliko zadovoljstvo radom na predstavi, ističući da su se vrlo dobro našli i s redateljem, ali i da su zadovoljni međusobnom suradnjom, da su naučili puno toga iz te suradnje te da su, uz dozu pozitivne treme, spremni za petak i za premijeru.

Za Ronalda Brausa, baritona iz Rovinja sa zagrebačkom adresom to je prvo iskustvo takve vrste. "Osjećam se kao slatkovodna ribica usred mora, no jako sam zadovoljan da je došlo do te suradnje, veselim se premijeri".

Puljanka s osječkom adresom Petra B. Blašković već je radila s Freyem vrlo uspješno u predstavi "Jure Grando".

- Zahvalna sam što sam opet na daskama svoga rodnoga grada, velika je to i zahtjevna uloga, a prvi put radim takav tip teatra. Damir ne dopušta da u estetici i poetici predstave bilo što bude slučajno, vješto vodi glumce. Moja protagonistkinja Solange je beskrupulozna, ali nije bez razloga takva. Dva mjeseca trajao je taj proces istraživačkoga rada na predstavi, kazala je Petra B. Blašković.

Radoslava Mrkšić je rekla da je jako počašćena što radi u pulskoj kazališnoj kući, i što je Frey odabrao nju za ulogu Claire.

- Rad na ovoj predstavi je psihički i fizički izazov za glumce, reći ću samo da sam završila na hitnoj, no iznimno sam sretna radom na ovoj predstavi i tim novim iskustvom, kazala je Radoslava Mrkšić.

Dramaturška savjetnica Vesna Đikanović kazala je da je Genet, unatoč svojoj biografiji jedan od najvećih vizionara svoga doba, uz Kafku te da je aktualan i u našem vremenu.

- U ovome djelu prikazuje što se krije iza čovjeka i iza međuljudskih odnosa, ali i kako društvo djeluje na čovjeka te kako represija djeluje na čovjeka. Genet je, svemu unatoč, bio dubok u tim promišljanjima, a glumci su tu izloženi velikom naporu, kazala je Đikanović.

Nazočne je pozdravila ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of