MEDULIN

PLOD DUGOGODIŠNJE SURADNJE HRT-a I ARHEOLOGA: HRT počeo snimati dokumentarni film o Vižuli


Hrvatska radiotelevizija započela je ovih dana snimanje dokumentarnog filma o Vižuli pod nazivom "Tajne Vižule". Plod je to dugogodišnje suradnje HRT-a s arheolozima koji su u više navrata prije pokretanja projekta surađivali kroz druge emisije i to iz područja podvodne i kopnene arheologije, te povijesti. Scenaristica i urednica projekta Vesna Jurić Rukavina tada se zainteresirala za ovo rimsko nalazište kod Medulina i, ne sanjajući da će ikad biti snimljen film, prenijela na javnost svoju osobnu želju da se razotkrije ono što je otkriveno prije četiri godine.

Stvarajući priču o Vižuli s arheologinjom Kristinom Džin, nastale su priče koje su jako zainteresirale javnost, a koje bi sada trebale biti objedinjene u jednom dokumentarnom filmu. Vesni Jurić Rukavina na ovom su se projektu pridružili redatelj Ivica Dlesk, direktor fotografije Damir Bednjanec, majstor tona Srećko Čabraja te osvjetljivač Darko Višek. Osim njih, na projektu surađuju arheolozi Kristina Džin i Darko Komšo, austrijski tim Mihael i Nives Doneus, Zrinka Ettinger Starčić, Igor Miholjek i član papinskog Vijeća za ranokršćansku arheologiju pri Svetoj stolici Emilio Marin.

Ekipu HRT-a ugostio je i načelnik Općine Medulin Goran Buić sa suradnicima, a u tom su susretu obje strane izrazile zadovoljstvo što se snima dokumentarac koji će hrvatskoj i svjetskoj javnosti pokazati bogatstvo jednog vremena, kojeg mi danas baštinimo kao kulturno dobro za cijeli svijet.

- Snimali smo na samom lokalitetu poluotoka Vižula, u Arheološkom muzeju Istre i u vijećnici Općine Medulin gdje smo snimali eksponate pronađene prije nekoliko godina. Ovo je tek prvo od tri snimanja koja će se odvijati u Medulinu. S obzirom na atraktivnost teme, nadam se da će se pronaći još sredstava kako bi što više nalaza moglo biti prezentirano javnosti, što će i Medulin pozicionirati kao odredište kulturnog turizma, naglasila je Vesna Jurić Rukavina.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić izrazio je iznimno zadovoljstvo što je HRT pokazao volju za ulaganje u dokumentarni film upravo o Vižuli. Naime, Medulin od 1. rujna 2017. godine provodi projekt uređenja i opremanja Arheološkog parka Vižula, a upravo će ovaj dokumentarni film pridonijeti popularizaciji Općine Medulin i njene kulturne baštine. (P. SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater