APOTEKA

OTVARANJE IZLOŽBE "NEBO NAD VODNJANOM": Transgeneracijski dijalog umjetnika s radom Ivana Kožarića

| Autor: Mladen RADIĆ
Izložba se otvara u subotu u 20 sati

Izložba se otvara u subotu u 20 sati


U Apoteci - prostoru za suvremenu umjetnost u Vodnjanu sutra u 20 sati otvara se izložba "Nebo nad Vodnjanom" kojom Apoteka na specifičan način obilježava stoti rođendan Ivana Kožarića, zamišljena je kao mjesto presijecanja umjetničkih pozicija i kao transgeneracijski dijalog umjetnika s radom Ivana Kožarića. Ovo međunarodno višeglasje višestruko je isprepleteno i inspirirano Kožarićevom umjetničkom praksom, dok posuđuje naslov jednog od Kožarićevih radova, ono donosi u izložbeni prostor uglavnom manje poznatu i rijetko izlaganu Kožarićevu instalaciju, keramički ansambl "Cijevi".

Različite poetike

Christoph Bruckner, Johanna Charlotte Trede, Damir Očko, Dino Zrnec mladi umjetnici su koji se referiraju na Kožarićev rad, a njihovi radovi moći će se vidjeti na izložbi koja će ostati otvorena do 25. rujna.

"Ono što je zajedničko većini pozvanih umjetnika i umjetnica koji sudjeluju na izložbi je to da njihova umjetnost govori jezikom samih materijala. Upravo se kroz jezik korištenih materijala stvarajući radove, umjetnici istovremeno bave različitim momentima i poetikama - osobnim, emotivnim, svakodnevnim, banalnim i duhovitim. Osim toga, dio radova na izložbi nastaje kao neki oblik suradnje s drugim umjetnikom ili umjetnicom, kolegom ili suradnikom, koji postaju kao podrška i alat za izvršavanje ideje pronalazeći prostore za oživljavanje vlastite geste.

Radi se o nevelikoj konstelaciji radova različitih medija i materijala, od skulpture i instalacije, video rada do prisvojenih predmeta. Mreža labavih asocijacija i odnosa između haptičkog i vizualnog, bez kronologije i hijerarhije, prenosi vizualni doživljaj ocrtavajući odjeke Kožarićeve umjetničke matrice, sudjeluje u promišljanju oblika, materije i materijala, tekstura, praznine, vedrine, pokreta, geste… Kombinacije materijala, formalni postupci i konceptualna istraživanja daju nam uvid u stvaralačke procese umjetnika.

Od Ivana Kožarića učili smo svi – umjetnici, kustosi, publika. Nadahnjujući se njegovim radom, njegovom neuhvatljivom gestom, svježinom samoobnavljajućeg vizualnog jezika, usvajali smo otvorenost prema eksperimentu, izazovima, nekonvencionalnim gestama i nehajnim, neuobičajenim kombinacijama", kaže umjetnik mlađe generacije Dino Zrnec.

Suradnja

Iz Apoteke zahvaljuju na posudbi radova i suradnji umjetnicima, Muzeju suvremene umjetnosti iz Zagreba, Atelijeru Kožarić, Snježani Pintarić i Radmili Ivi Janković. Program podržavaju Grad Vodnjan, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Istarska županija i Turistička Zajednica Vodnjana. Apoteku realiziraju Branka Benčić i Matija Debeljuh.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom