MEĐUNARODNO PREDSTAVLJANJE

Novi uspjeh pulske umjetnice: "Space with no surface" Roberte Weissman Nagy i Christiana Pinzana u Rimu

| Autor: Mladen RADIĆ

Akademska umjetnica Roberta Weissman Nagy i snimatelj iz Vodnjana Christian Pinzan predstavit će svoj videorad u Muzeju suvremene umjetnosti u Rimu. Dio je to međunarodnog videoperformansa koji uključuje još 11 radova autora iz Italije, Austrije, Izraela, Grčke, Njemačke, Španjolske, Nizozemske, SAD-a, Portugala i Argentine

 

 Akademska kiparica iz Pule Roberta Weissman Nagy i snimatelj iz Vodnjana Christian Pinzan predstavit će se videom u Muzeju suvremene umjetnosti u Rimu na skupnoj izložbi koja se otvara u nedjelju. Njih dvoje predstavit će se četverominutnim videom pod nazivom "Space with no surface" (Prostor bez površine) koji je prvi put prikazan prošle godine u Veneciji za vrijeme bijenala arhitekture u Palači Zanardi, a prikazan je i u Splitu, Puli, Umagu i Bangladešu.

"Prostor bez površine" dio je međunarodnog videoperformansa koji uključuje još 11 radova autora iz Italije, Austrije, Izraela, Grčke, Njemačke, Španjolske, Nizozemske, SAD-a, Portugala i Argentine. Program će predstaviti talijanska fotografkinja i umjetnička direktorica Art Web Galerije Paola Zucchello i prof. Francesca Gallo, istraživačica povijesti suvremene umjetnosti sa Sveučilišta La Sapienza u Rimu.

- To je moja životna priča i očito se mnogi u njoj prepoznaju jer prikazuje plutanje po životu. Nitko ne vidi koliko je posla ispod površine, i truda, svi vide samo kako je lijepo na površini, kaže Weissman Nagy. Napominje da je video snimljen je dosta klasično, ali vrhunski za što je zaslužan Christian Pinzan te je to djelomično zajednički rad njih dvoje.

- Tražila sam čovjeka koji može pratiti moj misaoni proces i Pinzan je to osjetio. Ako prolazi svugdje u svijetu, očito je jezik, taj jezik umjetnosti, univerzalan, jer u videu nema govora, kaže Weissman Nagy.

Roberta Weissman Nagy rođena je u Puli gdje je završila i Srednju umjetničku školu. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Beogradu, na odsjeku kiparstva, u klasi prof. Jovana Kratohwilla. Bavi se pretežno skulpturom, u metalu, dizajnom te pedagoškim radom. Izlaže od 90-ih godina i otada je izlagala na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u domovini i inozemstvu te je nagrađivana za umjetnički i pedagoški rad. Članica je HDLU-a Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom