IZVRSNI REZULTATI, PROJEKTI I SURADNJE

MUZIČKA AKADEMIJA U PULI: Uspjeh klavirskih dua, predavanja i koncerti


Klavirski duo u sastavu Ana Žalac i Andrea Rojnić, pod mentorstvom mlade, ali uspješne pijanistice, doc. dr. art. Charlene Farrugia Božac, osvojio je prvu nagradu i na regionalnom i na državnom natjecanju klavirskih dua

Muzička akademija u Puli proteklih je nekoliko tjedana ostvarila suradnje s iznimnim umjetnicima na solističkim odsjecima, a studentice i studenti Odsjeka studija Klavira ostvarili su zapažene uspjehe na regionalnom i državnom natjecanju klavirskih dua u Opatiji i Zagrebu.

Izniman uspjeh

Klavirski duo u sastavu Ana Žalac i Andrea Rojnić, pod mentorstvom mlade, ali uspješne pijanistice, doc. dr. art. Charlene Farrugia Božac, osvojio je prvu nagradu i na regionalnom i na državnom natjecanju klavirskih dua. Valja naglasiti da je to ogroman uspjeh mladih glazbenika i njihove mentorice koji su tek nekoliko godina nakon pokretanja studijskog programa prvi puta predstavljali Odsjek studija Klavira i Muzičku akademiju u Puli na ovako važnom događaju, smjestivši je ovim rezultatom uz bok najboljih nacionalnih umjetničkih obrazovnih institucija.

Osvojivši iznimno visoki broj bodova (99.10), klavirski duo Žalac/Rojnić odabran je i za nastup na završnome koncertu cijelog državnog natjecanja komornih sastava koji je održan u dvorani "Bersa" Muzičke akademije u Zagrebu. Klavirski duo predstavio se odabranim programom biranih autora, među kojima se posebno istakla izvedba skladbe pulske skladateljice Laure Mjeda Čuperjani, profesorice na Muzičkoj akademiji u Puli.

Odsjek studija Klasične harmonike je u sklopu 25. obljetnice postojanja, ugostio poznatog harmonikaškog pedagoga i umjetnika, prof. Teodora Anzelottija, koji je u razdoblju od 26. do 30. studenog održao majstorski tečaj i predavanje. Riječ je o jednom od najvažnijih predstavnika recentnih harmonikaških umjetničkih i stručnih smjernica, koji je svoja znanja i iskustva nesebično podijelio s pulskim studentima.

Velika motiviranost

- Rezultat njihova zajedničkog rada je velika motiviranost mladih umjetnika. Usavršavanje i učenje uz osobu takvog značaja velika je komparativna prednost koja ostaje kao trajna popudbina svim studentima Odsjeka studija Klasične harmonike, rekao je dekan doc. dr. art. Dražen Košmerl.

Na Odsjeku studija Solo pjevanja i Odsjeku studija Glazbene pedagogije također je održan majstorski tečaj. Od 1. do 8. prosinca posredstvom i konekcijama dirigenta, doc. art. Domenika Briškog, a uz veliku pomoć Studentskog centra Pula i Udruge studenata Glazbene pedagogije "Disonanca", gosti Muzičke akademije u Puli bili su Dame Emma Kikrby i kontratenor Nicholas Clapton, dvoje vrhunskih umjetnika svjetskog renomea.

Nakon intenzivnog majstorskog tečaja sa studentima Solo pjevanja, ali i mješovitim zborom Muzičke akademije, studenti su vrlo uspješno predstavili svoje točke na završnom koncertu održanom u Svečanoj dvorani Tone Peruško, uz umjetničku suradnju Chiare Jurić, Sandra Vešligaja i Vladimira Gorupa. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini