GALERIJA SRPSKOG KULTURNOG CENTRA: IZLOŽBA SLIKA ALEXANDERA PIERIJA "MINDSTORM"

Intuitivan i spontani proces ispred platna


Prva izložba slika Alexandera Pierija, poznatog pulskog umjetnika koji se do sada okušao u raznim umjetničkim žanrovima – od fotografije do raznih vrsta dizajna, otvorena je u petak navečer u prostorima Srpskog kulturnog centra (SKUC).

Izložba je naslovljena „Mindstorm“, a sam je autor rekao da su ti radovi nastali u razdoblju od 2010. godine pa sve do lanjske godine. Najstarija slika je iz 2010. a većina ih je nastalo između 2014. i 2017. Izloženo je 15 slika u tehnici akrila, a sudeći po komentarima nazočnih, izložba im se dopala.

- „Mindstorm“ serija slika je moj intuitivan i spontani proces ispred platna. Nema ideja, nema intelekta, nema ni riječi da se to objasni. Bila je samo intuicija kad sam izabrao boju i stavio je na platno i pustio kist te boju da sami stvore oblik i seriju formi. Gledajte apstraktnu umjetnost na isti način na koji biste slušali simfoniju. Kada slušate glazbu, ne pokušavate voditi bilješke, kazao je autor.

Ovaj je postav posvećen obliku, boji, linijama, teksturi, te umjetnosti općenito. „To su formalne osobine umjetnina jer opisuju ono što umjetnost izgleda i kako se stvara. Sažetak umjetnosti je istraživanje tih formalnih kvaliteta. Umjesto da pokušavate shvatiti kako slika izgleda, samo dopustite da vas uzme slika. Pogledajte kako emocije, senzacije ili sjećanja izlaze. Pustite da vam se oči opuste i putuju po platnu bez očekivanja. Ispitajte boje, oblike, materijale, površinu i način na koji one međusobno komuniciraju. Uzmite si vremena“, smatra Pieri.

Autora su ukratko predstavili voditelj SKUC-a Milan Rašula te programski koordinator SKUC-a Marko Krnjajić.

Alexander Pieri rođen je 1971. u Puli. Nakon mature u tadašnjoj Umjetničkoj školi 1992., posvećujući se crtežima, ilustracijama te različitim grafičkim tehnikama, nastavlja svoju strast prema crtanju i slikanju tijekom studija na IED Institutu u Milanu od 1992. do 1997., gdje diplomira i stječe zvanje grafičkog dizajnera. Od tada nadalje istražuje i proučava područje fotografije. Od 2002. godine je free-lancer i posvećuje se web i grafičkom dizajnu. Živi i radi na relaciji Pula - Prag.

Izložba ostaje otvorena do 4. travnja i može se razgledati svakodnevno osim nedjeljom od 16 do 20 sati. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of