ZAGREB

Hrvatsku na 23. Milanskom trijenalu predstavljaju mladi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 23. Milanskom trijenalu Hrvatsku će predstavljati izložba "Mirror / Mirror" kustosa Lee Pelivan i Tome Plejića, koncipirana kao izlagački objekt za predstavljanje sedam projekata mladih hrvatskih arhitekata nagrađenih na 56. Zagrebačkom salonu arhitekture i urbanizma.

Hrvatsku nacionalnu izložbu u sklopu tog važnog međunarodnog foruma za promišljanje suvremenih tendencija arhitekture i dizajna organiziraju Ministarstvo kulture i medija i Udruženje hrvatskih arhitekata.

Na konferenciji za medije, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pohvalila je odluku o stavljanju u fokus 'mladih nada' hrvatske arhitekture, osobito u svjetlu činjenice da je ove godine glavna kustosica Trijenala astrofizičarka, glavna voditeljica Europske svemirske agencije.

To govori koliko su teme koje se postavljaju pred umjetnike danas vezane uz našu stvarnost i izazove s kojima se suočavaju suvremena društva i ljudska civilizacija, rekla je ministrica.

Predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje naglasio je kako se predstavljanjem mladih lica suvremene arhitektonske scene na međunarodnoj pozornici, stručnoj i široj javnosti približava najprogresivniji segment hrvatskog arhitektonskog stvaralaštva. Istovremeno se daje zasluženi prostor generaciji stasaloj u jeku kontinuiranih globalnih kriza prošloga desetljeća.

Kustoski koncept hrvatskog paviljona povjeren je Lei Pelivan i Tomi Plejiću koji su za milanski nastup osmislili strukturu enigmatičnog naziva "Mirror / Mirror", koja će u Palazzo dell'Arte stvoriti "prepoznatljiv, začudan i pažljivo artikuliran ambijent koji testira mogućnosti paviljonskog formata".

Nagradili smo najmlađe od najmlađih

Sadržaj paviljona generiran je iz sedam radova nagrađenih na 56. Zagrebačkom salonu arhitekture i urbanizma održanog u prosincu 2021., reinterpretiranih u formi višeminutne repetitivne video izložbe autora Ivana Slipčevića, koju prate zvučni efekti autora Jakše Kalajdžića.

Plejić je rekao kako se stavljanjem mladih u prvi plan željelo izdvojiti "kritičnu masu nove bujnosti, nove šanse, novog blistavog svijeta" u odgovoru na bezidejnu situaciju teške obnove i traumatične posttpotresne klime, u kombinaciji s nenormalnom situacijom u kojoj posljednje dvije godine živimo.

 "Nagradili smo najmlađe od najmlađih kao grupu ljudi koji stvaraju taj novi svijet, senzibilno ga doživljavaju, stvaraju neke nove slike i šalju neke nove poruke", pojasnio je Plejić.

Autor izložbenog postava Damir Gamulin instalaciju "Mirror / Mirror" opisao je kao kondenzat izvorne izložbe. Osmometarski ekran koji je bio postavljen pored Muzeja Mimare, u Milanu tako postaje "soba u sobi", a bit će napravljen kao paviljon koji se gleda 'iznutra'.

Riječ je o vrlo nespecifičnom projektu koji u potpunosti integrira posjetitelja, koji će ulaskom u paviljon biti "do kraja u njemu", a radovi će mu se otkrivati prolaskom, rekao je Gamulin.

Autorice i autori čiji su radovi uvršteni u izložbeni nastup su Irena Bakić, Tajana Levojević, Rudolf Martinović, Sturio JELO – Marta Lozo i Josip Jerković, Kristina Škrokov, Mirna Udovičić i Zrinka Visković.

Milanski trijenale održava se od 15. srpnja do 11. prosinca pod geslom "Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries". Predotvorenja su najavljena za 13. i 14. srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater