"MILOVAN GAVAZZI"

GODIŠNJA NAGRADA HRVATSKOG ETNOLOŠKOG DRUŠTVA: Andrea Matošević dobitnik uglednog priznanja za knjigu "Doći u Pulu, dospjeti u tapiju"

| Autor: Zoran ANGELESKI
Laureat - pulski etnolog dr. Andrea Matošević (Tanja Draškić Savić)

Laureat - pulski etnolog dr. Andrea Matošević (Tanja Draškić Savić)


Pulski etnolog izv. prof. dr. sc. Andrea Matošević dobitnik je nagrade "Milovan Gavazzi" Hrvatskoga etnološkog društva za 2019. godinu u kategoriji znanstvenog i nastavnog rada za monografiju "Doći u Pulu, dospjeti u tapiju. Etno-filozofska studija lokalnog fenomena", u izdanju Durieuxa i Instituta za etnologiju i folkloristiku.

U svom nagrađenom etnografskom istraživanju prof. Matošević analizirao je "tapiju", žargonski termin iz pulskog urbanog slenga koji je pokušao objasniti prema generacijskom ključu, razgovarajući s više od 30 ljudi različitih generacija, te interpretirao spomenuti koncept iz sociolingvističkog, kulturološkog, filozofskog i usmeno-povijesnog rakursa, kako bi se stekao uvid u neformalan i lokalan fenomen.

Hrvatsko etnološko društvo od 2003. dodjeljuje Godišnju nagradu i Nagradu za životno djelo "Milovan Gavazzi" za izuzetan i trajan doprinos u promicanju etnološke struke. Nagrada za životno djelo može se dodijeliti istaknutim pojedincima, a godišnja nagrada pojedincima i grupama - muzejima, institucijama i drugim pravnim osobama, u kategorijama muzeološki rad, znanstveni i nastavni rad, zaštita kulturne baštine, popularizacija struke te studentski rad.

Andrea Matošević izvanredni je profesor na Odsjeku za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te jedan od osnivača i istraživača u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS). Područja njegova istraživačkog interesa nalaze se u domeni antropologije rada i industrije, antropologije i etnografije socijalizma te popularne kulture.

Svečano proglašenje nagrađenih održat će se na Izvještajnoj skupštini Društva za osam dana, 11. prosinca u 12 sati u online formatu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini