OTVORENE DVIJE NOVE IZLOŽBE

GALERIJA FONTICUS: Uslojeni iskazi stanja uz ponudu autoportreta

| Autor: Luka JELAVIĆ
Eugen Borkovsky, Sanja Simeunović Bajec i Željko Bobanović na predstavljanju u galeriji Fonticus (S. DRAGOJEVIĆ)

Eugen Borkovsky, Sanja Simeunović Bajec i Željko Bobanović na predstavljanju u galeriji Fonticus (S. DRAGOJEVIĆ)


U prvom dijelu grožnjanske galerije Sanja Simeunović Bajec predstavlja se ciklusom "Uslojeni iskazi stanja", nizom radova povezanih pristupom tehnologiji, a koji tvore smislenu cjelinu * Druga izložba je nastavak igre oblikovanja znakovima pod nazivom "Ponuda autoportreta" koju izvodi Željko Bobanović – Don Bobo

Pred posjetiteljima Gradske galerije Fonticus u naredna dva tjedna nalazit će se dvije samostalne izložbe istarskih umjetnika – Sanje Simeunović Bajec iz Pule i Želja Bobanovića – Don Boba iz Poreča.

Smislena cjelina

U prvom dijelu grožnjanske galerije Sanja Simeunović Bajec predstavlja se ciklusom "Uslojeni iskazi stanja", nizom radova povezanih pristupom tehnologiji, a koji tvore smislenu cjelinu. Iskustvo umjetnice donosi donekle promišljeni začetak, ali i sklonost eksperimentu, nakon čega se radovi prepuštaju spontanim intervencijama, od uvjetnog kolažiranja do slikarsko-crtačkih zahvata. Ponegdje se na radovima susreću oblici koji sugeriraju prepoznatljivu formu, uz fazni proces izvedbe. Neki od radova izlaze iz formata, ali nikad nisu preko cijele površine, neki su reljefni, na nekima se osjeća slojevitost materijala, a često i namazi naneseni rukom umjetnice.  

- Sanja Simeunović Bajec se prepušta instinktu i svom trenutačnom raspoloženju. Umjetnici se događa da se iz samog procesa rada izrodi ideja. Radovi signiraju svojevrsno osobno propitivanje. Moguća su dva smjera interpretacije ovog projekta. Negiranje vizualnog možemo sagledati iz činjenice da je umjetnici važan sam proces obrade površine. Negdje su fleke, negdje oblici ili znakovi na rubu asocijacija. Proces potrebe za oblikovanjem koristi slučajnost, spontanost i podsvjesno. Oni postaju važniji od razumski izvedenih ideja oblika. Umjetnica kao da se ponekad hoće prikloniti liku ili barem njegovu simboličnom znaku. Tako izvedene kombinacije formi na radovima nose sugestije kiše, valova, vjetra. Namjerno izbjegavam termin slikanje iako je rezultat uvijek slikarski. Drugi smjer komentara može se odrediti kao propitivanje uvriježenosti. Korištenje građanskog simbola dekorativnih zidnih tapeta, vraća nas u realnost. Otvara cinički odnos prema uobičajenoj svakidašnjici. Jer, korišteni dijelovi industrijskih obloga za zidove, nekad su trgani, nekad rezani, a ponekad je ritam ruba slučajan. Nismo sigurni jesu li pred nama dijelovi nekog oronulog interijera nastali taloženjem vremena. Ovo daje projektu konceptualni odmak, rekao je o radovima pulske umjetnice kustos galerije Eugen Borkovsky.

Impresivni životopisi

Sanja Simeunović Bajec je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Odsjek likovne kulture, slikarski odjel, a danas radi u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Uz umjetnički rad i rad u školi, predsjednica je Udruge More u kojoj je osnivač likovno-kreativne radionice Artić koja aktivno djeluje u Karlu Rojcu 14 godina. Do sada je imala dvadesetak samostalnih izložbi koje su osim u svom gradu predstavljene i u ostalim gradovima Hrvatske.

Druga izložba je nastavak igre oblikovanja znakovima pod nazivom "Ponuda autoportreta" koju izvodi Željko Bobanović – Don Bobo. Neki od Željkovih zapisa na bijelom papiru pravi su zgusnuti eseji. Željkovi su radovi mnogoznačni i mogu se doživjeti na više načina, kao mudre izreke, ali i kao poetski iskazi. Neki zapisi mogu biti monolog, ali neki i dijalog. Većina značenja odiše meditativnim porukama spoznaja.

- Ovaj projekt u svom sastavu ima elemente grafema, a likovnost je ostvarena plasmanom u obliku uokvirenih slika, kompozicijama omjera veličine znakova, praznih prostora i reljefnošću odnosa slova i podloge. Posjetitelj, promatrač, pa čitatelj, ne mora nužno tražiti doslovno značenje ovih sklopova riječi, već pokušati doživjeti na neki prvi dojam, spontani način. Možda je dobro čvrstu logiku malo potisnuti jer, tada se najčešće i događaju spoznaje. Iako možemo pogledom sa strane vidjeti samo tekstove, svakako ćemo se naći i zabilježeni u nekom od odsjaja zrcalne slike. Efemernost ogledanja preklapa se s fraktalnom idejom trenutaka koji su međupovezani, ali koje još ne spoznajemo kao konstantu, bit naše egzistencije, prenio je zapažanja o Bobanovićevim radovima Eugen Borkovsky. Inače, Željko Bobanović je čest sudionik istarskih zbivanja u kulturi, djeluje kroz svoj studio D13 u Dračevcu kod Poreča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater