MSU

Austrijski umjetnik Heimo Zobernig prvi put na izložbi u Hrvatskoj

| Autor: Hina
Hina

Hina


Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) otvara u utorak izložbu Heima Zoberniga, jednog od najznačajnijih suvremenih austrijskih umjetnika koji se prvi put predstavlja u Hrvatskoj, zahvaljujući suradnji MSU-a i Galerije Kula iz Splita.

 

Autorov opus obuhvaća različite medije, od arhitektonskih intervencija i instalacija, preko performansa, filma i videa, do skulpture i slikarstva, a za nastup u Hrvatskoj odabrao je radove nastale u razdoblju od 2009. do 2018., realizirane u mediju slikarstva.

Riječ je o predstavniku konceptualne umjetničke struje koji se, za razliku od ozbiljnih, često vizualno i sadržajno dosadnih i sumornih prethodnika, slikama predstavlja kao, ističe se u najavi izložbe, maštovit i razigran stvaralac, senzualni hedonist čiji duhovit i iskričav dijalog s nasljeđem modernizma i njegovim samodopadnim programskim formulama nikad ne posustaje i ne gubi intelektualnu zainteresiranost, dubinu i mentalnu otvorenost na kojima počiva svako dobro umjetničko stvaralaštvo.

Umjetnik promišlja o cjelovitosti umjetničke forme i mjestu njezina izlaganja, zbog čega se u njegovu djelu prožimaju i isprepleću različiti mediji, prostorni odnosi i stilovi, a  kao važna karakteristika njegovog umjetničkog djelovanja izdvaja se "dosljedna nedosljednost" jer vješto prelazi iz različitih formi i sadržaja.

Među izloženim djelima tako gotovo da nema niti jedne varijacije apstrakcije koja nije obuhvaćena, od snažne geste i boje, preko monokroma, organičke apstrakcije i op-arta, pa sve do aplikacije tekstualnih poruka.

"Kroz performativnu igru boje, strukture i riječi, Zobernigova djela otkrivaju umjetnikovu eksperimentalnu zaigranost u mediju slike, koje dodatno podcrtava povijesnim referencama i citatima. Ujedno postavlja pitanja o naslijeđu moderne i sadašnjice", napominje se u najavi.

Heimo Zobernig (1958., Mauthen) pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti u Beču te diplomirao 1983. na Akademiji primijenjenih umjetnosti, također u Beču. Radio je kao profesor na Akademiji za primijenjenu umjetnost, a nakon nekoliko stipendija u Njemačkoj, imenovan je profesorom umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti.

Dobitnik je najvećih austrijskih nagrada za likovnu umjetnost, Nagrade "Otto Mauer" (1993.) i Nagrade grada Beča za suvremenu umjetnost (1997.), a prije četiri godine predstavljao je Austriju na Bijenalu u Veneciji.

Kustosica njegove hrvatske izložbe, koja će ostati otvorena do 18. kolovoza, je Martina Munivrana.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater