ZAGREB

Izložba "Games and Politics" u MSU

Hina

Hina


Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) postavio je izložbu "Games and Politics",  koja prikazuje politički i socijalno angažirane video-igre, a za vikend, od 7. do 9. prosinca, priprema festival "1000 novih života" koji će  istraživati načine ispreplitanja videoigara, društva i umjetnosti.

Predstavljeno je 18 igara koje su puno više od pukog medija za zabavu i čvrsto se ograđuju od konvencijalnog tržišta, najavljeno je iz MSU-a, koji je ugostio izložbu nastalu u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea.

Posjetitelji će moći isprobati 16 igara kojima se propituju različiti aspekti suvremenog društva - politička odlučivanja (Democracy 3), rodna problematika (Perfect Woman), država koja nadzire (TouchTone i Orwell), rat dronova (Killbox), odnos prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpor prema totalitarnim sustavima (Yellow Umbrella), moć medija (The Westport Independent), prošla ili aktualna politička događanja (The Cat and the Coup und Madrid), posljedice ratnih događanja (This War of Mine).

Izloženi su i radovi nastali u lipnju na radionici  izrade video igara za studente s njemačkim developerom Onatom Hekimogluom, u sklopu Animafesta.

Popratni program "1000 novih života“, koji kurira Srđan Laterza, zamišljen je kao vikend festival, s predavanjima, prezentacijama, okruglim stolovima.

U okviru festivala prvi put će svoj rad u Hrvatskoj predstaviti Jelena Visković, umjetnica čiji je gaming projekt otkupio prestižni Victoria&Albert Museum iz Londona.

Thorstenn Wiedemann, pokretač berlinskog festivala AMAZE, pokušat će odgonetnuti budućnost videoigara i igranja općenito, dok će vodeći domaći gaming studiji govoriti o tome kako su iz Hrvatske osvojili milijune igrača širom svijeta, stvorivši prepoznatljive brandove u industriji zabave.

Neke od najavljenih tema su budućnost eSporta, povezanost umjetnika i kustosa sa svijetom videoigara, pisanje scenarija za nelinearne narativne igre, veze između videoigara, filma i drame, utjecaj videoigara na naše ponašanje i društvo u cjelini.

Izložba je dosad bila predstavljena u Skopju i Sofiji, do 8. siječnja može se razgledati u Zagrebu, a potom odlazi u riječku Galeriju Filodrammatica u partnerstvu s udrugom Drugo more.

Izložba "Volontiram – mijenjam svijet" od srijede u MSU

U prizemlju Muzeja od 5. do 19. prosinca postavljena je izložba "Volontiram -mijenjam svijet", u povodu obilježavanja 140 godina postojanja i djelovanja Hrvatski Crveni križ u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Izloženi su radovi s likovnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola, kojemu je cilj bio potaknuti učenike na promišljanje o važnosti volontiranja i promicanje volontiranja kao nedvojbene društvene vrijednosti za zajednicu, organizaciju i same volontere.

Od 512 pristiglih likovnih radova iz 65 osnovnih škola i 23 srednje škole stručni tim odabrao je najuspješnije, koji propitkuju višeslojnost u procesu volontiranja prikazom različitih vrsta aktivnosti i programa Hrvatskog Crvenog križa, ali i prikazom različitih vrijednosti, stavova i osjećaja koje volontiranje pobuđuje i omogućava. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of