spektakl

4 BOLERA riječkog HNK-a upriličena u INK-u: DOJMLJIVO I SNAŽNO PLESNO UPRIZORENJE

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Prepoznatljivi ritam bolera stoljećima je inspirirao glazbenike i plesače, a za to se pružila jedinstvena prilika čuti i vidjeti kako se bolero razvio kod velikih europskih kompozitora: Chopina, Saint-Saënsa i Ravela, dok im se hrvatski skladatelj Višeslav Laboš pridružio elektronskom intervencijom

 

Izvrstan plesni spektakl upriličen je u četvrtak navečer u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, gdje je upriličena predstava "4 bolera", riječkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Prepoznatljivi ritam bolera stoljećima je inspirirao glazbenike i plesače, a za to se pružila jedinstvena prilika čuti i vidjeti kako se bolero razvio kod velikih europskih kompozitora: Chopina, Saint-Saënsa i Ravela, dok im se hrvatski skladatelj Višeslav Laboš pridružio elektronskom intervencijom.

Maša Kolar je za riječki Balet HNK-a kreirala bogatu, osebujnu i nadahnutu koreografiju, a polazište je dakako bio Ravelov "Bolero" skladan za balet Bronislave Nijinske. Najveličanstvenija je to i najpoznatija verzija bolera u klasičnoj plesnoj glazbi, na koju su koreografirali najpoznatiji baletni umjetnici 20. stoljeća, poput Mauricea Bejarta i Bronislave Nijinske.

Kroz ove četiri glazbeno-plesne epizode prikazuje se odnos, kao i utjecaj pojedinca na zajednicu, te simbioza između individualnog i kolektivnog, mikrokozmosa i makrokozmosa, uz iznimne plesače, dojmljive pokrete, te nevjerojatan sklad pokreta i glazbe.

Bolero pripada kanonskim glazbenim djelima 20. stoljeća, zbog čega je svim generacijama koreografa do naših dana bio izazov upustiti se s njime u dijalog. Ta je skladba u velikoj mjeri oblikovala plesno-koreografski jezik općenito.

Svaka je glazbena epizoda donosila svoje posebnosti, bogatstvo pripovjedno-plesnog izričaja, uz bogatstvo interpretacije, te prožimanja raznih glazbenih stilova, utjecaja i pristupa ovome poznatom djelu.

Izvrsni plesači doprinijeli su cjelokupnom dojmu, jer je spektakl bio i vizualno vrlo jak i moćan. Dramaturška obrada i asistencija koreografkinji djelo je Maja Marjančić, scenografkinja i kostimografkinja je Petra Pavičić, oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha, a baletne majstorice su Mihaela Devald i Paula Rus.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater