"Hrvati na ledenom moru"

U subotu u Novigradu izložba o osvajanju Antarktika

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Foto: Lion kluba Quarneroli)

(Foto: Lion kluba Quarneroli)


"Hrvati na ledenom moru" naziv je izložbe koja će biti otvorena 6. travnja od 18 sati u Muzeju Lapidarium u Novigradu. Izložbu sugrađanima poklanja Lions klub Novigrad povodom jubilarne 20. godišnjice rada kluba. Zbirka je u vlasništvu Lion kluba Quarneroli iz Lovrana čiji članovi, Miljenko Smokvina i Milorad Stanić, su i autori izložbe.

Izložbom se predstavlja svjetski poznata austro-ugarska znanstveno- istraživačka ekspedicija osvajanja Antarktika 1872.-1874. godine u kojoj je od 24 člana posade sudjelovalo 12 mornara s Jadrana i kojima su vođe ekspedicije Weyprecht i Peyer nadjenuli zajedničko ime Quarneroli. Ovim postavom se žele istaknuti hrvatski mornari sa Hvara, Brača, Plomina, Voloskog, Opatije, Lovrana,Bakra, Malog Lošinja, Rijeke, Cresa i Trsta, te njihov doprinos tom istraživanju.

Najspektakularnije otkriće ove ekspedicije je do tada nepoznati otočni arhipelag sa 191 otokom kojeg su nazvali "Zemlja Franje Josipa". Na tom arhipelagu od tada postoji Rt Fiume i mnogi drugi nama poznati toponimi.

Postav izložbe čine 30 ilustracija koje opisuju cjelokupni događaj, maketa broda "Admiral Tegetthoff" u mjerilu 1:40, rad maketara Željka Skomeršića iz Krka i još tridesetak izvornih i brijednih eksponata.

Na izložbi će se predstaviti i prošireno izdanje pretiska knjige iz 1893. godine, autora Petra Kuničića "Hrvati na ledenom moru 1872.-1874." koja je tiskana povodom 150. obljetnice prve austrougarske polarne ekspedicije.

Izložba ostaje otvorena sve do 5. svibnja, a radnim danom se može posjetiti od 9 do 15 sati i subotom od 10 do 14 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of