NAPOKON NETKO!

Klasja Habjan izlaže u novigradskoj galeriji Rigo: SLIKE KAO DIZAJNIRANE PRIČE

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Izložba Klasje Habjan (dizajnerice, grafičarke i spisateljice), pod nazivom "Napokon netko!", vodi nas tekstom i slikom kroz putovanje u kojem se isprepliće ljudska potreba za materijalnim s onim drugim, društvenim i duhovnim. Tek spoznajom drugoga, lik iz priče spoznaje sebe – da bi bio domaćinom, mora prvo znati biti gost, piše o izložbi Jerica Ziherl

Izložba "Napokon netko!" mlade autorice Klasje Habjan iz Zagreba do 12. srpnja može se razgledati u novigradskoj Galeriji Rigo. Riječ je o zanimljivoj konceptualno zaokruženoj izložbi koja objedinjuje likovnost i pismo, odnosno grafiku i tekst.

Bez viškova

- Izložba Klasje Habjan (dizajnerice, grafičarke i spisateljice), pod nazivom "Napokon netko!", vodi nas tekstom i slikom kroz putovanje u kojem se isprepliće ljudska potreba za materijalnim s onim drugim, društvenim i duhovnim. Tek spoznajom drugoga, lik iz priče spoznaje sebe – da bi bio domaćinom, mora prvo znati biti gost. Kontrast posjedovanja i gubitka metafora je samog života, zaokruženog ciklusa. Izložbu prati katalog, autorska knjiga koja koristi riječi (priču), slike (kolaže), jezike (hrvatski, talijanski, engleski) i dizajn. Autorica je oblikovala i postav izložbe; kolaži od izrezanih grafičkih otisaka pretvaraju se u slojevite slike, a slike proširuju tekst – i obrnuto. Svaka slika dizajnirana je priča koja je podjednako sagledljiva i kao jedinka i kao cjelina. Na taj način, kako je napisao Marko Golub u predgovoru kataloga "Crtice" iz 2019., Klasja s nevjerojatnom lakoćom, bez ikakvih viškova, na simboličan i krajnje vizualan način kreira vlastitu relaciju prema svijetu i nastoji ga učiniti podnošljivijim, ma koliko god on kompleksan bio., istaknula je Jerica Ziherl ravnateljica Muzeja Lapidarium , koja je i otvorila izložbu radova Klasje Habjan uz mladog zagrebačkog umjetnika Dominika Vukovića.

Brojni interesi

Kao ilustraciju ali i atmosferu radova Klasje Habjan izdvajamo jedan od tekstova uz njen kolaž iz serije 'Napokon netko!': "Živio je usred pustinje. Žuta i narančasta, prostirala se dokle god je vidio, a vidio je daleko, gledajući s najvišeg tornja. Nakon deset godina gradnje, napokon je stao, ponosan. Činilo mu se da je dvorac savršen, da se svaki zlatnik isplatio. Vukao je plašt stubama kao da mazi čudovište srca kamenoga."

Klasja Habjan (Zagreb, 1993.) bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem. Diplomirala je s magna cum laude na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer Vizualne komunikacije (2016.). Na istom je fakultetu za projekt "Blok Od(blok)", pod mentorstvom Nenada Dogana, dobila Godišnju nagradu Studija dizajna (2013/2014.).

Prvu samostalnu izložbu "Pješčani grad" održala je u galeriji Skale do Sunca (Stara Novalja, 2014.). Niz grafika i kratkih animiranih filmova izložila je u Klubu studenata elektrotehnike (KSET) u sklopu kulturnog programa Artcoustic (Zagreb 2015.). Izložbu "Džungla", seriju ilustrativnih plakata, održala je u klubu Botaničar (Zagreb, 2019.), dok je izložba "Crtice", u Galeriji Šira u Zagrebu (2019.), uključivala i autorske kratke priče. U izdanju Umjetničke radionice Petikat (2020.) objavila je i knjigu "Crtice" kao zbirku grafika, kratkih priča i pjesama.

Sudjelovala je na dvadesetak grupnih izložbi ilustracije i dizajna te samostalno izlagala u Hrvatskoj i inozemstvu. Sa Zitom Nakić čini dizajnerski tandem klasja&zita. U izdanju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu sudjelovala je u izradi knjižice "Početnica za konceptualce" Muzeja suvremene umjetnosti (2017.). Za isti muzej Klasja Habjan napisala je priču, oblikovala grafike i prijelom za strip "Duh Bauhausa" (2019.), objedinjujući na taj način svoje osnovne grane interesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini